Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Slovenski Državni preventivni mehanizem na obisku na Hrvaškem


Namestnik varuhinje Ivan Šelih je s sodelavci državnega preventivnega mehanizma (DPM) mag. Juretom Markičem, Robertom Gačnikom in Lilijano Jazbec 3. in 4. 11. 2015 obiskal DPM Hrvaške. Tudi na Hrvaškem DPM, kot je to primer v Sloveniji, izvaja Pučki pravobranitelj v sodelovanju z nevladnimi organizacijami in drugimi predstavniki civilne družbe.

Predstavniki DPM Slovenije so v okviru tega obiska podrobno spoznali metode dela DPM Hrvaške, zlasti pa njihove obiske v zaporih, na policijskih postajah in psihiatričnih bolnišnicah. S kolegi iz sosednje države so obiskali zapor v Zagrebu, policijski center za pridržanje v Zagrebu in psihiatrično bolnišnico Vrabče. Spoznali so nekatere zanimive rešitve kot je na primer institut nadzornika policijskih pridržanj in center za diagnostiko za obsojene osebe na kazen zapora. Izkušnje, pridobljene v med študijskim obiskom bodo vsekakor koristno uporabljene pri nadaljnjem delu. Takšna oblika sodelovanja in izmenjava izkušenj izvajanja preventivnih obiskov v okviru mreže SEE Network  se je sicer že v preteklosti izkazala kot koristna, slovenski DPM bo z njo nadaljeval tudi v prihodnje.

Na zaprosilo kolegov so predstavniki DPM Slovenije sogovornikom iz sosednje države predstavili prednosti kot tudi nekatere pomanjkljivosti zagotavljanja zdravstvenega varstva obsojencem na prestajanju kazni zapora v okviru javne zdravstvene mreže. Za predstavitev izkušenj o tem je bilo veliko interesa, saj namerava tak način zagotavljanja zdravstvenega varstva v prihodnje namreč sprejeti tudi Republika Hrvaška.

Natisni: