Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Ob svetovnem dnevu zdravja varuh Svetina o pomenu kakovostnega zdravstvenega sistema

Zdravje je naša največja vrednota in ena izmed temeljnih človekovih pravic. Pri Varuhu človekovih pravic se tudi v tem času, ko nas je nova nalezljiva koronavirusna bolezen 19 ustavila in prisilila v izolacijo zavzemamo, da država vsem prebivalkam in prebivalcem zagotovi dostopne in kakovostne zdravstvene storitve, ko jih ti potrebujejo.

"V slovenskem zdravstvu imamo kakovosten in odlično usposobljen kader, ki v teh težkih razmerah z velikimi napori skrbi za naše zdravje in rešuje življenja," poudarja varuh človekovih pravic Peter Svetina. Vsem zdravstvenim delavcem in njihovim podpornim službam se zahvaljuje za njihovo pomoč sočloveku.

"Upam, da smo sedaj že vsi skupaj dojeli, koliko je za vse nas pomemben kakovosten zdravstveni sistem in upam tudi, da smo spoznali, kam bomo tudi v prihodnje usmerili svoje sile".Pri Varuhu človekovih pravic se zavedamo, da je urejanje zdravstvenega sistema trd oreh, a ne glede na vse bo po koncu epidemije treba zavihati rokave, saj se rešitve iz leta v leto prelagajo. Od vlade pričakujemo, da bo z zdravstvenimi reformami zagotovila dostopne, kakovostne in varne programe preprečevanja bolezni, zdravljenja in rehabilitacije, ob hkratnem zmanjševanju neenakosti in zagotavljanju dostopnega varstva vsem skupinam prebivalstva. "Koronavirusna bolezen nas ne bo porazila, gotovo pa je, da nas je in nas bo preobrazila v sočutnejše ljudi, ki tudi takrat, ko nas ne ganejo situacije, v kateri smo danes, ali medijsko odmevne zgodbe, znamo stopiti skupaj. Ki sodelujemo in se povezujemo,« še poudarja varuha človekovih pravic Peter Svetina.

Natisni: