Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Državni zbor za namestnika varuha potrdil Cotmanovo in Ruparčiča

Državni zbor Republike Slovenije je 5. 3. 2020 potrdil predlog mandatno-volilne komisije za imenovanje dveh namestnikov varuha človekovih pravic. To sta postala pravnika Marjeta Cotman in Jože Ruparčič. Varuh Peter Svetina, ki ju je predlagal, bo tako spet deloval s pomočjo štirih namestnikov, kot to dopušča zakonodaja.

»Marjeta Cotman in dr. Jože Ruparčič sta z njunim dosedanjim delom in strokovnim znanjem oz. udejstvovanjem dokazala, da sta najprimernejša za opravljanje funkcije namestnice oz. namestnika varuha človekovih pravic. Odlikujeta ju znanje in kredibilnost, zato verjamem, da mi bosta v veliko pomoč pri varovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin državljank in državljanov Republike Slovenije,« je zapisal varuh Peter Svetina

Zakon o varuhu človekovih pravic namreč določa, da ima varuh najmanj dva in največ štiri namestnike. Po prenehanju mandatov dr. Korneliji Marzel in Tončku Dolčiču, je imel varuh od 23. maja 2019 dalje dva namestnika – Ivana Šeliha in Miho Horvata.

Kot je v predlogu navedel Svetina, je zaradi obsežnosti področij dela objavil vabilo za zbiranje predlogov možnih kandidatov za namestnika. Nanj se je odzvalo 19 kandidatov, varuh pa je po opravljenih razgovorih za namestnika izbral Cotmanovo in Ruparčiča.

Cotmanova je bila na seji DZ potrjena s 75 glasovi za in enim proti, Ruparčič pa s 74 glasovi za in enim proti.

Podrobneje o Marjeti Cotman in dr. Jožetu Ruparčiču.

Natisni:

Sorodne novice

- Varuh človekovih pravic
17.12.2021

Državni zbor Republike Slovenije je včeraj, 16. 12. 2021, potrdil predlog mandatno-volilne komisije...

Več