Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Srečanje varuhinje z generalnim direktorjem RTVSLO Kaduncem in pomočnico varuhinje PGP

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, njen namestnik Miha Horvat, direktorica strokovne službe Martina Ocepek, svetovalec Varuha Gašper Adamič Metlikovič in svetovalka za odnose z javnostmi Nataša Kuzmič so se v prostorih Varuha srečali z generalnim direktorjem RTV Slovenija (RTVSLO) Igorjem Kaduncem in pomočnico varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTVSLO Anjo Nab Huš.

Uvodoma je varuhinja pohvalila delo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTVSLO Ilinke Todorovski in njene pomočnice, kar je zabeležila tudi v letnem poročilu za leto 2017.

Dotaknili so se verskega programa na RTVSLO in izvajanja usmeritev na področju regionalnih programov ter v tej luči uresničevanja pravic obeh manjšin. Skrb za slepe in gluhe je stalnica prizadevanj RTVSLO, uvajajo tudi novosti, ki jih omogočajo nove tehnologije, je povedal generalni direktor RTVSLO. Pogovarjali so se tudi o nekaterih zamenjavah znotraj hiše ter o idejah za ukinitev naročnine.

Primere mobinga v hiši z vso resnostjo rešujejo sproti, če se ti le pojavijo. Problematiko prekarnih delavcev so v veliki meri že razrešili, čakajo pa še na odločitev vrhovnega sodišča o dveh diametralno nasprotnih odločitvah dveh sodišč, da bodo lahko pravilno ravnali v primerih še 80 oseb, ki naj ne bi imele ustrezne izobrazbe za zaposlitev.

Namestnik varuhinje Miha Horvat je generalnega direktorja seznanil, da je Varuh prejel informacijo, da naj bi na blogu, ki ga v okviru svojih storitev omogoča MMC, bilo zaslediti protijudovske zapise. Kadunc in Nab Huševa sta pojasnila, da je pritožbe prejela tudi varuhinja PGP in takoj zaprosila pojasnilo, blog s takšnimi zapisi pa so po lastni oceni o neustreznosti onemogočili, saj je nastajal pod anonimnim peresom. Kadunc je pojasnil, da je osrednja usmeritev RTVSLO, da mora objavljati vsebine, za katere je jasno avtorstvo.

Govorili so tudi o minulih volitvah, ob čemer je Kadunc pojasnil, da bodo za prihodnje pripravili predloge za spremembo zakonodaje, saj tako oblikovana, kot je, trenutno gledalcem in poslušalcem ne omogoča dovolj ustreznih informacij za suvereno odločanje, kar je tudi poslanstvo RTVSLO.

Natisni: