Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Komisija: DZ naj izreče priznanje ombudsmanu za obsežno in kakovostno delo

Komisija DZ za politiko enakih možnosti je kot zainteresirano delovno telo v drugi obravnavi z nekaj dopolnili podprla predlog nacionalnega programa socialnega varstva do leta 2005 ter se seznanila s četrtim rednim letnim poročilom varuha človekovih pravic za leto 1998. Pri tem je med drugim sklenila državnemu zboru predlagati, naj izrazi priznanje za obsežno in kakovostno delo varuha človekovih pravic.

Slovenski ombudsman Ivo Bizjak je članom komisije predstavil nekatere poudarke iz poročila za leto 1998 ter med drugim dejal, da kljub številnim spremembam zakonodaja še vedno ni prilagojena dejanskemu stanju. Večina problemov, s katerimi se ljudje srečujejo, je namreč posledica počasnega delovanja organov, pa naj bo to sodna ali izvršilna veja oblasti. Glede položaja žensk na uradu nimajo konkretnih pobud, ki bi se neposredno nanašale na sicer zatrjevano disriminacijo žensk. Imajo pa posredne informacije, da ta obstaja, predvsem kar zadeva zahtevano odpoved materinstvu ob nastopu delovnega mesta. Pri reševanju tega problema Bizjak, kot je dejal, veliko pričakuje od zakona o delovnih razmerjih, ki bi ga veljalo čimprej sprejeti.

Ombudsman je opozoril na počasnost postopkov pri razreševanju problematike preživnin za otroke, ter poudaril, da obstoječa družinska zakonodaja ne daje zadostnih možnosti za hitre in učinkovite postopke pri odločanju o stikih in dodelitvi otrok. Treba bi bilo poenotiti sistem varstva pravic invalidov, saj je za različne kategorije invalidov različno poskrbljeno, nekaterim kategorijam pa so pravice skopo odmerjene, je poudaril Bizjak. Glede vprašanja brezplačne pravne pomoči je opozoril, da se je z zakonom o pravdnem postopku, ki v določenih primerih zahteva obvezno zastopanje z odvetnikom, ta problem še zaostril. V zvezi s stanovanjsko problematiko oziroma socialnimi stanovanji pa je poudaril, da bi morala država finančno spodbujati občine k izgradnji teh stanovanj.

Člani komisije so poročilo varuha ter predlagane rešitve na posameznih področjih v celoti podprli brez razprave, pri tem pa raziskovalni službi DZ predlagali, naj pripravi primerjalni pregled po evropskih državah glede možnosti za ustanovitev položaja posebnega varuha za otrokove pravice. Komisija državnemu zboru tudi predlaga, naj še v tem mandatu pripravi poročilo o izvedbi sklepov, sprejetih ob obravnavi vseh štirih rednih letnih poročil varuha človekovih pravic.

 

Natisni: