Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Kritje stroškov prevoza poškodovanca v domovino

V imenu pobudnika se je na varuha obrnil pobudnikov zastopnik in pojasnil, da je imel pobudnik na Hrvaškem težko prometno nesrečo in je hospitaliziran v bolnišnici v Puli. Po desetih dneh se je pobudnikovo zdravstveno stanje toliko izboljšalo, da je bil sposoben za prevoz v domovino. Svojci so prevoz v domovino želeli, prav tako pa je zdravnik v bolnišnici v Puli podal pisno mnenje, da hospitalizacija iz administrativnih razlogov ni več mogoča.

Svojci pobudnika so se nato dogovorili za urgentni sprejem v bolnišnici v Celju. Zapletlo pa se je pri plačilo prevoza, saj zavarovalnica ni hotela plačati stroškov prevoza, češ da ima pacient po sporazumu s Hrvaško pravico do tridesetdnevne hospitalizacije.

Varuh je posredoval pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in pristojne opomnil, da spori glede pravic zavarovancev po sporazumu ne morejo iti na škodo zavarovanca. Poleg tega pa bi bil prevoz pacienta zagotovo nujno potreben tudi po poteku tridesetih dni. Po varuhovem posredovanju nas je zastopnik pobudnika obvestil, da so na zavarovalnici svoje prvotno stališče spremenili in v celoti plačali stroške prevoza pacienta v domovino.

 

Natisni: