Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina o korupciji in človekovih pravicah

Govor varuha Petra Svetine na okrogli mizi z naslovom »Politični vplivi v postopkih kadrovanj v družbah v državni lasti«, ki jo Komisija za preprečevanje korupcije ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji, 9. decembru, organizira v sredo, 11. decembra 2019, v prostorih Hiše Evropske unije.


Spoštovani gostitelj,
cenjeni gostje,
gospe in gospodje.

Lepo pozdravljeni tudi v mojem imenu in v imenu institucije, ki jo vodim – Varuha človekovih pravic. V teh dneh, ko obeležujemo Mednarodni dan boja proti korupciji ne morem mimo vprašanja, kaj lahko storimo za njeno preprečevanje?

Verjamem, da se strinjate z mano, da v Sloveniji obstajata družbeno soglasje o nevarnosti korupcije in nujnosti njenega preprečevanja, še posebej, ker je splošna ocena, da smo na tem področju premalo uspešni. Vesel sem, da se lahko danes nekoliko bolj poglobljeno pogovarjamo o tem. Ne le o osrednji temi, torej političnih vplivih v postopkih kadrovanj v družbah v državni lasti, temveč o širših vidikih korupcije, ki ne le poglablja nezaupanje v vse tri veje oblasti, ampak krha temelje demokracije, pravne države in ogroža človekove pravice.

Včeraj smo obeležili Svetovni dan človekovih pravic in verjetno ste kje ujeli moj poudarek, ki je bil usmerjen v človekovo dostojanstvo. Z njim se vse začne in vse konča, saj je neposredno povezano s pravico do življenja in je temelj vladavine prava.

Pri koruptivnih dejanjih je cilj posameznika ali skupine na bolj ali manj pritajen način, s takšnimi ali drugačnimi kršitvami zakonov ali zlorabo oblasti, nelegitimno in neupravičeno doseči nek cilj oz. pridobiti neko korist. Ko odkrivamo koruptivna dejanja, smo najpogosteje usmerjeni v kršitve dolžnega ravnanja in neupravičeno pridobljeno korist, ne pa toliko na njen vpliv na pravice posameznika.

Zakaj? Zato, ker je škoda, ki jo utrpimo prikrita. Ljudje se je pogosto ne zavedamo. Ne vemo, da smo bili neupravičeno oškodovani ali prikrajšani oz. da nam je bil kršen cel spekter človekovih pravic. Od pravice do enake obravnave, enakega varstva, lahko nam je bilo onemogočeno uveljavljanje naših zakonitih interesov in še bi lahko našteval.

Vsako kršenje oziroma spoštovanje človekovih pravic se začne pri človeku, pri posamezniku in njegovi širini duha in globalni zavesti. Z vzgojo le-te pa je povezana tudi vsaka oblika našega udejstvovanja, ki lahko krepi ali pa ogroža naše temeljne vrednote. Tudi to je povezano z dostojanstvom in mojim pogostim apelom: bodimo človeku človek.

Brez širokega družbenega soglasja in ničelne tolerance do korupcije, ne le na deklerativni ravni, ampak predvsem v praksi, ne bomo mogli narediti korakov naprej. Nujno je aktivno in  zgodnje odkrivanje slabih praks, predvsem pa osveščanje, ki mu bo sledilo tudi zavedanje.

Vesel sem, da sem, da obstaja želja za spremembe, ki so nujne, želim pa si še konkretnih korakov v praksi. Z veseljem bom prisluhnil vašim razmišljanjem o tem.

Hvala.
 




Natisni: