Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina in njegov grški kolega: »Za mir, demokracijo, vladavino prava in človekove pravice se je treba neprestano zavzemati«

Varuh človekovih pravic Peter Svetina na uradnem obisku gosti regionalnega predsednika za Evropo Mednarodnega inštituta ombudsmanov (IOI - International Ombudsman Institute), grškega ombudsmana dr. Andreasa I. Pottakisa. Njegov uradni obisk v Sloveniji potrjuje odlične odnose med institucijama in je priznanje delovanju Varuha človekovih pravic Republike Slovenije na mednarodni ravni. Pottakis se je srečal z vodstvom institucije Varuha, s katerimi so se pogovarjali o ustavni umeščenosti obeh organov, vlaganju zahtev za oceno ustavnosti zakonodaje ter težavah, s katerimi se na instituciji obračajo ljudje. Izpostavili so pomen delovanja vseh institucij v skladu z mednarodnimi standardi človekovih pravic in o krepitvi položaja ombudsmana na državni in mednarodni ravni. Pozornost so namenili tudi opravljanju nalog državnega preventivnega mehanizma. Grškega ombudsmana je sprejel tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

»Sodelovanje nas bogati in spodbuja zavedanje, da smo vsi del iste Evrope in da delamo v dobrobit ljudi, da smo njihov glas, še posebej za vse marginalizirane in diskriminirane,« je ob obisku dejal varuh Peter Svetina. Kot je povedal, je širjenje kulture dialoga in spoštovanja človekovih pravic tako na nacionalni kot regionalni in mednarodni ravni skupna zaveza obeh institucij. »Zadnji dogodki, predvsem ruska agresija v Ukrajini in pandemija covida, so pokazali, da spoštovanje človekovih pravic nikakor ni samoumevno in da se je za mir, demokracijo, vladavino prava in človekove pravice treba neprestano zavzemati,« je poudaril. Omenil je, da je eno od načel Evropske unije, da so človekove pravice rdeča nit, ki povezuje vse politike EU, kar bi po mnenju Svetine moralo biti vodilo za vse odločevalce. Tudi zato je spomnil, da je na predlog Evropske komisije Svet novembra 2020 sprejel akcijski načrt EU za človekove pravice in demokracijo, v katerem so določili prednostne naloge EU za obdobje 2020–2024 in glavna področja ukrepanja, ki se nanašajo na zaščito in večjo vlogo posameznikov; oblikovanje odpornih, vključujočih in demokratičnih družb; spodbujanje globalnega sistema za človekove pravice in demokracijo; nove tehnologije ter doseganje ciljev s sodelovanjem.

Grški ombudsman Andreas I. Pottakis je ob obisku dejal, da institucija Varuha človekovih pravic s svojim delovanjem in rezultati suvereno deli svoje izkušnje in prakse z drugimi ombudsmanskimi institucijami, v mednarodnem okolju pa je spoštovan partner in zaželen sogovornik. Temu nenazadnje pritrjuje tudi soglasna izvolitev varuha Petra Svetine za enega izmed sedmih direktorjev IOI za področje Evrope, kjer ima Svetina pomembno vlogo. IOI sicer združuje več kot 200 ombudsmanskih organizacij iz vsega sveta – tudi Slovenijo.

Ob robu obiska se je sestala tudi t. i. Nafplion skupina, ki je nastala na pobudo grškega ombudsmana ter nekaterih drugih institucij ombudsmanov oziroma Državnih preventivnih mehanizmov iz držav članic Sveta Evrope. V ospredju pogovorov, v katerih sta sodelovala varuh Peter Svetina in namestnik varuha Ivan Šelih, so bili izzivi na področju spremljanja prisilnih vračanj v okviru organizacije Frontex. Beseda pa je med drugim tekla tudi o policijskem ravnanju s tujci, ki prečkajo evropske meje. Sogovorniki so se ob tem zavzeli za human pristop do vseh ljudi na vseh področjih.

V neformalnem delu obiska sta varuh Svetina in njegov grški kolega obiskala Bled, kjer ju je sprejel župan Janez Fajfar, in Brda, kjer sta se med drugim srečala tudi z županom Francem Mužičem.

Natisni: