Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh na srečanju pri ministrici za pravosodje

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je na delovnem srečanju sestal z ministrico za pravosodje mag. Lilijano Kozlovič. Govorila sta o odprtih zadevah, ki jih je institucija Varuha naslovila na ministrstvo, in o nekaterih mogočih spremembah Zakona o varuhu človekovih pravic. Razpravljala pa sta tudi o ideji, da bi se v okviru predsedovanja Slovenije Evropski uniji na skupnem srečanju sestali vsi evropski ombudsmani. 

Ministrica je varuhu čestitala, ker je institucija uspela doseči akreditacijo s statusom A po Pariških načelih o položaju in delovanju nacionalnih institucij za človekove pravice. To je najvišji možen status, ki ga je po navedenih načelih, sprejetih s strani Generalne skupščine Združenih narodov leta 1993, mogoče doseči.

S tem je tudi uradno na mednarodni ravni potrjeno, da Varuh dosega najvišje standarde delovanja neodvisne nacionalne institucije za varstvo in promocijo človekovih pravic. Priznanje omenjenega statusa je signal slovenski državi, da sta spoštovanje Varuha kot nacionalne institucije za človekove pravice in njegova krepitev prava pot.

Natisni: