Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh poziva organe odkrivanja in pregona, da zajezijo epidemijo nestrpnosti in sovražnosti

Varuh človekovih pravic Peter Svetina najostreje obsoja nedavne dogodke, ko so anonimni posamezniki nekatere vidne predstavnike zdravstvene stroke v boju z epidemijo covid-19 ožigosali za morilce slovenskega naroda.

Z zaskrbljenostjo ugotavlja, da se je v času omejitvenih ukrepov za zajezitev koronavirusne bolezni razmahnila tudi epidemija nestrpnosti in sovražnosti. Vse več je verbalnih napadov, podpihovanj, ustrahovanj, pa tudi neposrednih groženj s smrtjo, ki so uperjene ne le v predstavnike stoke, politike ali medijev, ampak tudi v posameznice in posameznike z drugačnim političnim ali svetonazorskim pogledom.

Z razmahom sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij in široko uporabo družbenih omrežij, argumentirano kritiko in spoštljivo oziroma dostojno komunikacijo vse bolj zamenjujejo sramotenje, zmerjanje, obračunavanje in linč. To je nesprejemljivo in kot družba na takšen diskurz ne smemo pristati in se nanj nikdar navaditi. Vsak od nas se mora zavedati, kakšno moč imajo naše besede: moč miru, moč vojne, moč spoštovanja, spodbude, zaničevanja ali sovraštva. Na nas je torej, da naredimo vse, da 'vlečemo z zgledom' in da je vsaka naša javno izražena misel kultivirana, ne glede na njeno ostrino in neposrednost.

Grožnje s fizičnim obračunavanjem, ustrahovanjem ali s smrtjo je treba prijaviti, saj imajo (lahko) znake kaznivega dejanja. Organe odkrivanja in pregona zato pri Varuhu človekovih pravic pozivamo, da storijo vse, da se nedavni dogodek (pa tudi vsi drugi njim podobni) raziščejo, storilce čim prej identificira ter ne dopusti tako grobih posegov v dostojanstvo ljudi.

Natisni: