Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina izvoljen v evropski upravni odbor direktorjev Mednarodnega inštituta ombudsmanov

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije Peter Svetina je bil s 100 odstotno podporo (39 glasov za in 0 proti) izvoljen v Upravni odbor direktorjev za Evropo v okviru Mednarodnega inštituta ombudsmanov (IOI - International Ombudsman Institute). Ta svetovna organizacija, katere delo je posvečeno človekovim pravicam in temeljnim svoboščinam, je bila ustanovljena leta 1978, v njej pa že nekaj več kot deset let sodeluje tudi Slovenija. Združuje več kot 100 organizacij ombudsmanov iz vsega sveta, ki si prizadevajo za promocijo koncepta ombudsmana, spodbujanje njegovega razvoja ter sodelovanje in izmenjavo izkušenj med državami.

Krepitev aktivnosti na mednarodni ravni, tako v okviru uveljavljenjih ombudsmanskih združenj kot preko neposrednih dvostranskih odnosov s kolegi iz tujine, je ena izmed prioritet slovenskega varuha Petra Svetine. »Za sodobno institucijo, ki želi biti spoštovana v mednarodnem okolju je to izjemno pomembno. Čeprav delujemo lokalno, moramo na področju človekovih pravic vedno razmišljati tudi globalno,« poudarja Svetina, ki še meni, da je lahko pri tem v veliko pomoč tudi dejavno sodelovanje v mednarodnih ombudsmanskih organizacijah. »Izvolitev za enega izmed direktorjev v upravni odbor IOI za področje Evrope, je velika čast in priznanje – ne le mojemu delu in delu sodelavk oz. sodelavcev v instituciji Varuha človekovih pravic, temveč ga razumem tudi kot priznanje Republiki Sloveniji.«

Varuhu Petru Svetini sta med drugimi že čestitala regionalni predsednik IOI in grški ombudsman Andreas Potakis ter generalni sekretar IOI - avstrijski ombudsman Werner Amon.   

Upravni odbor IOI za Evropo ima sicer sedem direktorjev. Njegovi člani so Andreas Pottakis iz Grčije, Maria Lucía Amaral iz Portugalske, Rob Behrens iz Velike Britanije, Nino Lomjaria iz Gruzije, Peter Tyndall z Irske, Marc Bertrand iz Belgije in novo izvoljeni direktor, Peter Svetina iz Slovenije.  
 

Natisni: