Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic z varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTVSLO o izzivih med epidemijo

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je 10. maja 2021 na pogovor sprejel varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija (PGP RTVSLO) Ilinko Todorovski, ki mu je predala letno poročilo za leto 2020.

Govorila sta o izzivih v času epidemije in načinih komunikacije s pobudniki ali tistimi, ki izrazijo mnenje o delovanju RTVSLO. Obe instituciji sta se in se še srečujeta s porastom čustveno obarvanih sporočil, ki nimajo narave pobude ali pritožbe, kar je pri obeh terjalo določeno mero reorganizacije dela. Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVSLO je poudarila, da je bilo iz mnenjskih odzivov mnogokrat lažje razbrati pogled pišočega na družbeno stvarnost kot razbrati očitke medijski vsebini. Strinjala sta se, da se je v času epidemije tudi raven etike javne besede znižala, spletni napadi na izpostavljene osebe so postali stalnica ne samo v Sloveniji pač pa tudi drugod, sovražni, žaljivi in vulgarni besednjak pa se je iz družbenih omrežij z legitimiteto najbolj vidnih predstavnikov družbe preselil v vsakdan.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je varuhinjo seznanil z naravo dela institucije Varuha v času epidemije in z nekaterimi opozorili oziroma priporočili, ki jih je institucija podajala vladi in organom oblasti z namenom preprečiti kršenje pravice ali nesorazmerne posege vanje. »Sprejemanje odločitev odgovornih v času epidemije je žal prinesel mnoge nejasnosti, kar imelo za posledico tudi omajano zaupanje ljudi, ki so pri različnih institucijah iskali odgovore na svoja vprašanja,« je ocenil varuh. 

Varuhinja PGP RTVSLO Ilinka Todorovski je izrazila zaskrbljenost nad poskusi razgradnje zaupanja v profesionalne medije in ocenila, da je v takšnih razmerah težko ohranjati nepristranskost pri poročanju. Varuh Svetina je ob tem dodal, da je tako v Bruslju na razpravi o svobodi medijskega prostora v Sloveniji, kot ob svetovnem dnevu svobode medijev izrecno opozoril, da so svobodni, pluralni in neodvisni mediji in javni servisi temeljna sestavina demokratične družbe in da ne smejo biti talci v rokah vsakokratnih zmagovalcev volitev.

Sogovornika sta se dotaknila tudi dostopnosti vsebin za ranljive skupine, kjer je tako prizadevanje institucije Varuha stalno, prav tako pa stalen tudi razvoj možnosti pri javnem servisu, da te skupine dobijo kar se da hitro in na njim ustrezen način vsebine, ki so zanje posebej pomembne.

Strinjala sta se, da je reorganizacija javnega servisa RTVSLO potrebna, pričakovanja pa so v veliki meri naslovljena na novega generalnega direktorja hiše, je poudarila varuhinja PGP RTVSLO Ilinka Todorovski. Dejala je še, da je poseben izziv nagovarjati napačna prepričanja in mite o RTVSLO ter poslanstvo in dejavnost javnega servisa predstaviti v vsej njegovi širini.

Natisni: