Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina z direktorjem Komunale Kranj o posledicah nedavnega neurja

Na širšem območju Kranja in drugod po državi, kjer je v torek in sredo pustošil močan veter, danes poteka odstranjevanje posledic neurja. Nastala je velika materialna škoda o čemer sta se danes pogovarjala tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina in direktor javnega podjetja Komunala Kranj, Matjaž Berčon. Strinjala sta se, da bosta ogroženost in tveganje v prihodnje še večja, saj so ekstremni vremenski pojavi čedalje pogostejši in vse bolj intenzivni.

Varuh Svetina je v tem kontekstu poudaril predvsem nalogo države in občin, da s koordiniranimi in učinkovitimi ukrepi skrbi za dobrobit prebivalk in prebivalcev, ki marsikje v Sloveniji ne zmorejo plačevati visokih položnic. “Prav tako se v vseh krajih po Sloveniji še ne moremo pohvaliti z urejeno, kakovostno in zanesljivo vodooskrbo ter drugo komunalno infrastrukturo, ki pomembno določajo kakovost življenja ljudi.

To je tudi eden od temeljev za zmanjševanje razlik v razvoju, dvig bivalne ravni in izboljšanje stanja okolja, saj so s tem zagotovljeni minimalni infrastrukturni standardi,” poudarja varuh. Tudi zato meni, da je gospodarska javna služba izjemno pomembna, vendar pa ne na breme ljudi, ki so na socialnem dnu.  

Natisni: