Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

V BiH o vlogi NHRI v prizadevanjih proti diskriminaciji in kršenju pravic

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in generalni sekretar Varuha Kristijan Lovrak sta se v Sarajevu med 29. in 30. 11. 2018 udeležila regionalne konference, posvečene vlogi nacionalnih institucij za varovanje človekovih pravic (NHRI) na zahodnem Balkanu pri boju proti diskriminaciji. Cilj konference je bil poglobiti tudi odnose med NHRI in okrepiti regionalno mrežo v smeri večje učinkovitosti teh institucij pri preprečevanju diskriminacije in drugih kršitev človekovih pravic.

Udeleženci so govorili o vlogi NHRI v skladu s pariškimi načeli ter o promociji svobode govora, sovražnem govoru in svobodi medijev. Predstavile so se številne institucije za varstvo človekovih pravic, katerih udeleženci so spregovorili predvsem o boju proti diskriminaciji.

Velik pomen so razpravljavci pripisali promociji človekovih pravic, izdaji posebnih poročil in sodelovanju z nevladnimi organizacijami. Prav na temo sodelovanja s slednjimi je spregovorila varuhinja Vlasta Nussdorfer, ki je predstavila nekatere zanimive primere diskriminacije v Sloveniji. Opozorila je na romsko problematiko, ki kljub Varuhovemu posebnemu poročilu iz leta 2012 ostaja na nekaterih področjih pereče. Orisala je stanje na področju varovanja pravic narodnih skupnosti, pa tudi na vseh drugih področjih boja Varuha proti diskriminaciji različnih skupin ljudi: invalidov, starejših, otrok, žensk, LGBT skupnosti in drugih.

Udeleženci so si izmenjali izkušnje na številnih področjih dela, predstavljene so bile nekatere analize tega, ta hip zelo aktualnega področja diskriminacije, v povezavi tudi z begunsko in migrantsko problematiko.

Konferenco je organiziral Svet Evrope v sodelovanju z institucijo varuha za človekove pravice v Bosni in Hercegovini, v okviru projekta Krepitev zmogljivosti institucije varuha človekovih pravic v boju proti diskriminaciji, ki je del skupnega programa sodelovanja med Evropsko unijo in Svetom Evrope Horizontalna orodja za podporo Zahodnemu Balkanu in Turčiji, ki ga financirata Evropska unija in Svet Evrope.

Odprl jo je veleposlanik Drahoslav Štefanek, vodja Sveta Evrope v Sarajevu, Saliha Đuderija, pomočnica ministra pri Ministrstvu za človekove pravice in begunce Bosne in Hercegovine in drugih ter Jasminka Džumhur, varuhinja človekovih pravic Bosne in Hercegovine. Sodelovalo je 75 udeležencev iz različnih držav, iz Slovenije tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik in svetovalec Aljoša Gadžijev.


Natisni: