Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Save the Children pri Varuhu v prizadevanjih po pomoči otrokom

Varuhinja Vlasta Nussdorfer, njen namestnik Tone Dolčič, generalna sekretarka Varuha mag. Bojana Kvas in svetovalka Varuha Liana Kalčina so danes, 3. 11. 2015, na pogovor sprejeli predstavnika Save the Children, mednarodne organizacije za otroke.

Programski direktor regionalne pisarne za severozahodni Balkan Ahmed Pjano je povedal, da želijo s pogovori v Sloveniji identificirati temeljne probleme, s katerimi se srečujejo begunci na poti skozi Slovenijo, zlasti otroci in družine. Na osnovi zbranih ugotovitev se bodo morda vključili z nudenjem dodatne pomoči beguncem. 


Save the Children je vodilna svetovna neodvisna organizacija za otroke. Aktivni so v 120 državah v svetu. V letu 2014 so s svojimi programi in v sodelovanju z lokalnimi partnerji pomagali več kot 55 milijonom otrok. Želijo se v večji meri vključiti v pomoč beguncem na Balkanski poti do Nemčije, ki jo begunci izbirajo kot končno državo.


Varuhinja Vlasta Nussdorfer je ob izjemni humanitarni krizi pri prehodu tisočev beguncev skozi Slovenijo, med njimi veliko družin z otroki, predstavila prizadevanja Varuha, da bi se v vseh aktivnostih slovenskih oblasti spoštovale temeljne pravice otrok ter zagotovila sprejemljiva raven varnosti, namestitve s prehrano in zdravstveno oskrbo. Poudarila je, da bi bilo dobro zagotoviti humanitarni koridor in potovanje preko Balkana, zlasti za družine z otroki, brez vmesnih postaj. Ta bi v hladnih zimskih dneh predstavljal manj tveganj za življenje in zdravje najranljivejših skupin beguncev. Izrazila je zahvalo slovenskim oblastem in številnim prostovoljcem za vsa prizadevanja za oskrbo beguncev.

Natisni: