Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Hanžek: Rušenje ni pametna poteza

Vir: RTVSLO

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek meni, da bi morali, preden so se lotili rušenja črne gradnje v romskem naselju v Dečji vasi pri Ambrusu, najti nadomestno lokacijo za družino Strojan. Kot je za STA še povedal, ta objekt zanesljivo ni tako ogrožajoč kot vsi ostali, saj so na tem vodovarstvenem področju še vsaj tri vasi, ki naredijo precej več nesnage kot hiša Strojanovih in če je bila ta lahko tam že 12 let, bi lahko z rušitvijo počakali še do spomladi.

Kot drugo pa Hanžka zanima, ali je to rušenje v načrtu inšpektorata za okolje in prostor. Inšpekcija namreč vsako leto izdela celoletni načrt rušenja in če je bilo to vanj vključeno, je po Hanžkovem mnenju rušenje vsekakor korektno izvedeno, če pa tega v načrtu ni bilo, je to "politična odločitev in neke vrste pritisk".

Kam bo sedaj šel del družine Strojan, Hanžek ne ve. Nihče od Romov se še ni obrnil na njega po pomoč. Pomoči, kot pravi, tudi ne more ponuditi, saj je za to odgovorna država, varuh pa lahko pove samo svoje mnenje o tem. Kot je sklenil, upa, da država ve, kaj bo naredila, vsekakor pa misli, da današnje rušenje ni pametna poteza.

Novoizvoljena varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik, ki bo mandat nastopila 22. februarja prihodnje leto, pa današnjega dogodka ni želela komentirati, saj ne razpolaga z nobenimi podatki, s katerimi bi lahko dala kakršenkoli utemeljen odgovor. Prav tako ne pozna ozadja. Se ji pa zdi, da če obstajajo zakoni, naj veljajo za vse, ne glede na to ali so to Romi ali ne.

Natisni: