Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja s sodelavci tokrat v Piranu z 21 pobudniki

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v sredo, 5. 10. 2016, že desetič v letošnjem letu s sodelavci poslovala zunaj sedeža, tokrat v Piranu. Pogovarjali so se z 21 pobudniki, se srečali s podžupanjo Meiro Hot in vodjo urada za družbene dejavnosti Lado Tancer ter ugotovitve predstavili na krajši novinarski konferenci.

Celotno izjavo lahko poslušate na tej povezavi.

Varuhinja je na novinarski konferenci med drugim povedala, da se je tudi v Piranu srečala z zelo osebnimi zgodbami, obiskala pa jo je tudi gospa, ki je bila deložirana v enem bližnjih krajev. Gospa se počuti kot žrtev sistema, Varuh pa ji ne more pomagati, saj se ne more vključiti v odprte oziroma že zaključene postopke. Na Varuha se je obrnila prepozno, ko so bili že vsi postopki pravnomočni. Ob tem je varuhinja znova opozorila, naj si ljudje v stiskah ne zatiskajo oči, pač pa ukrepajo pravočasno, saj je možnost za rešitev težave tako večja. Dodala je še, naj resno jemljejo vse postopke, ki se odprejo, saj jih ni mogoče zaustaviti.

S svetovalko pri Varuhu Natašo Bratož sta se pogovarjali z osebo, ki je izvedla humanitarno akcijo in bila nad odzivom razočarana. Varuhinja je poudarila, da Varuh pri tem ne more pomagati, saj se vsak za sodelovanje odloča po svoji vesti. »Kot varuhinja pa menim, da mora predvsem država poskrbeti reševanje stisk, ne pa, da se te rešujejo s humanitarnimi akcijami,« je še dodala.

Namestnik varuhinje Ivan Šelih je s svetovalcem pri Varuhu Lanom Vošnjakom na pogovor sprejel 9 ljudi, dva dodatno ob sedmih predhodno naročenih. Rdeča nit vseh pogovorov je iskanje primernega stanovanje, srečala sta se tudi z gladovno stavkajočim pred občinsko stavbo. Povedal je še, da se je druga glavnina težav nanašala na dolgotrajne sodne postopke in posebej izpostavil primer nasilja v družini. Gospa je zaradi nasilja zapustila moža, odpeljala otroke, sedaj pa se sooča z vsemi sodnimi postopki, od katerih ni bil v enem letu rešen še niti eden, še več: vsi so še v začetni fazi, kar je nedopustno, je dejal namestnik. Dodal je, da bi v takšnih primerih morali postopki potekati hitro, ne v letih, pač pa v mesecih ali dnevih. Varuh bo pomagal te postopke pospešiti, je še povedal. Srečala sta se še z vprašanjem dela gradbene inšpekcije in vprašanjem odškodnine v zvezi z agrarno reformo. Nekaj vprašanj bomo lahko pomagali razrešiti, je še povedal namestnik Šelih.

Varuhinja je povedala še, da je v pogovoru podžupanja Meira Hot potrdila, da imajo v občini težave zaradi pomanjkanja neprofitnih stanovanj. Opozorila jo je tudi na črne gradnje, ki v očeh občanov postajajo iz leta v leto samoumevne in legalne. Pri tem se je dotaknila dela gradbene inšpekcije. Varuhinja je pohvalila občino, ki zagotavlja brezplačno pravno pomoč, saj bi brez nje mnogi težko stopali po pravnih poteh. Varuhinja je zadovoljna s skrbjo občine za ranljive skupine prebivalcev, projektom razdelilnice hrane, pomočjo brezdomcem, z zanimanjem pa je sprejela informacijo, da zaradi socialne urejenosti občine prihajajo vanjo živet tudi od drugod.

Namestnik varuhinje Miha Horvat je s svetovalko pri Varuhu dr. Ingrid Russi Zagožen sprejel osem pobudnikov in pobudnic, ki so večinoma problematizirali vsebinske in procesne odločitve sodišč. Namestnik in svetovalka sta jim pojasnila, kako lahko svoje pravice uveljavljajo z ustreznimi pravnimi sredstvi. Srečala sta se tudi s primeri medsosedskih sporov, kjer se je žal zdelo, da so nekatere možnosti za rešitev praktično nične. Napotila sta jih pot sodnega varstva njihovih pravic, ki pa je lahko dolgotrajna in ne nujno uspešna. V primerih socialnih stisk pa so ljudje možnosti za uveljavljanje svojih pravic že poznali.

Natisni: