Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Izmenjava izkušenj s predstavniki ukrajinskega Državnega preventivnega mehanizma


Državni preventivni mehanizem (DPM) Republike Slovenije, oziroma njegov vodja Ivan Šelih, namestnik varuhinje in člani Robert Gačnik, spec., mag. Jure Markič ter Lilijana Jazbec so med 30. 11. 2015 in 2. 12. 2015 gostili predstavnike DPM Ukrajine, tako iz tamkajšnje institucije varuha človekovih pravic kot tudi iz ene njegovih partnerskih nevladnih organizacij, in sicer Yuriia Belousova, Konstantyna Zaporzhtseva, Valeentyno Obolenzsevo, Andriya Chernousova, Svitlano Shcerban, Mariio Kolokovo in Ivanno Dzhyma iz OVSE, ki je obisk tudi organiziral.

Namen obiska predstavnikov DPM Ukrajine je bil izmenjava izkušenj in skupna izvedba obiskov v izbranih institucijah, kjer se nahajajo osebe, ki jim je odvzeta prostost oziroma kakorkoli omenjeno gibanje.

V ponedeljek, 30. 11. 2015, so člani DPM Slovenije kolegom iz Ukrajine predstavili svoje delo in izkušnje s poudarkom na sodelovanju z izbranimi nevladnimi organizacijami. Govorili so o postopkih priprave in izvedbe obiska v posamezni instituciji, in sicer policijskih postaj, zavodov za prestajanje kazni zapora, psihiatrične bolnišnice in socialno varstvenih institucij. O svojih izkušnjah so ob tem spregovorili tudi predstavniki DPM Ukrajine. Predstavnica pogodbene nevladne organizacije Katarina Bervar Sternad, direktorica PIC-a, pa je gostom predstavila praktične vidike sodelovanja z Varuhom v vlogi DPM-ja.

Gostje iz Ukrajine so sodelovali tudi ob načrtovanih obiskih Zavoda za prestajanje kazni zapora Ig, Psihiatrične bolnišnice Ormož ter centra za policijsko pridržanje v Ljubljani.

Izmenjava izkušenj člani DPM ocenjujejo za zelo koristne, z njimi bodo nadaljevali tudi v prihodnje. Takšne izmenjave prispevajo k dvigu kvalitete izvajanja nalog po t. i. Opcijskem protokolu proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju.

Natisni: