Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

10.11.2003

Obiski zaporov 2003

10.11.2003
Obisk Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana, Odprtega oddelka Ig

Varuh človekovih pravic je 21. 10. 2003 nenajavljeno obiskal Zavod za prestajanje kazni zapora Ljubljana, Odprti oddelek Ig (Ig 134, p. Ig). Obisk, ki je bil hkrati prvi obisk tega zavoda, sta opravila Ivan Šelih, samostojni svetovalec in g. Uroš Kovačič, višji strokovni sodelavec, sprejel pa ju je vodja oddelka g. Uroš Ahčin. Ob obisku smo opravili pregled bivalnih prostorov zavoda in se srečali z zaprtimi osebami, ko so bile v času našega obiska v zavodu.

Obsojenci prestajajo kazen zapora v zaprtih, polodprtih in odprtih zavodih za prestajanje zapora. V Odprtem oddelku Ig prestajajo kazen zapora osebe obsojene do treh let. Praviloma so v ta oddelek premeščeni obsojenci iz drugih zavodov za prestajanja kazni zapora, predvsem iz ZPKZ Ljubljana. V Odprti oddelek Ig bi lahko na prestajanje kazni obsojenca poslalo tudi pristojno sodišče, vendar je bil v letu 2002 le en takšen primer, v letošnjem letu pa še nobenega.

V času našega obiska je bilo v zavodu 18 obsojencev (od tega jih je bilo dejansko prisotnih 6). Uradna zmogljivost zavoda je 27 obsojencev.

Za obsojence v zavodu skrbi 8 zaposlenih: vodja oddelka, dve pedagoginji in pet paznikov (moški). Na izmeno je v zavodu prisoten (le) en paznik. Pri tem je zanimivo, da svoje delo opravlja v civilnem oblačilu.

Obsojenci so nastanjeni v petih spalnicah. V dveh spalnicah (površine 42m2 in 45m2) je nameščenih po osem postelj, v preostalih treh (površine 27m2, 33m2 in 34m2) pa po pet postelj. Šesta spalnica je bila spremenjena v učilnico. Uporabljajo jo zlasti obsojenci, ki nadaljujejo z izobraževanjem, za učenje.

Vodja oddelka je povedal, da zaenkrat vsem obsojencem še lahko zagotavljajo delo. V času našega obiska so bili trije obsojenci brez dela iz tehtnih razlogov. Eden zaradi zdravstvenih razlogov, dva pa sta bila novodošla obsojenca in sta z delom pričela naslednji dan po obisku. Nekaj obsojencev dela na hišnih delih in v ZPKZ Ig, glavnina pa pri svojih (bivših) delodajalcih ali delodajalcih, s katerimi ima zavod sklenjeno pogodbo. Delo obsojencem omogoča tudi zasebna družba Promis (proizvodnja stikal), ki je v neposredni bližini in na podlagi dogovora uporablja zavodske prostore.

Zdravstveno varstvo (splošni zdravnik, psihiater in zobozdravnik) obsojencem oddelka Ig zagotavlja ambulanta ZPKZ Ljubljana. Obroke hrane pa jim nudi bližnji ZPKZ Ig. Za primer, da se obsojenec v oddelek vrne po času, ki je predviden za posamezen obrok, je na voljo hladni obrok hrane.

Razgovor z vodjo oddelka je sicer po dnevnem redu oddelka predviden vsak ponedeljek, vendar je po zagotovilu vodje obsojencem za pogovor vse skozi na voljo. Prav tako je s strokovnimi delavci možen razgovor vsak dan v času njihovega delovnega časa.

Skupinske oblike dela obsojencev sestavljajo male skupine (srečujejo se ob ponedeljkih in torkih), domska skupnost pa se sestaja vsako sredo. Na teh skupinah se obravnavajo morebitne težave, problemi obsojencev, odprta vprašanja, ki se nanašajo na življenje v zavodu, ugodnosti in morebitne kršitve.

Obiski obsojencev so ob koncu tedna (sobota, nedelja in prazniki) med 14.00 in 17.00 uro. Dolžina obiska ni omejena in tako lahko traja tudi tri ure. Oddelek ne razpolaga s posebnim prostorom za obiske. Obiski tako potekajo v okolici zavoda (zavodskem dvorišču) ali pa v skupnih prostorih (npr. v bivši jedilnici).

Zunajzavoske ugodnosti obsojenci pridobijo v skladu z določili ZIKS-a in Pravilnika o izvrševanju kazni zapora. Ugodnosti obsojenci pridobivajo postopno. Ob izpolnjevanju pogojev za podelitev ugodnosti obsojenci najprej dobijo dva izhoda mesečno (praviloma ob koncu tedna), kasneje pa tudi štiri izhode mesečno.

V prostem času obsojenci lahko igrajo namizni tenis v dvorani, kjer je tudi garderoba ali se rekreirajo na sobnem kolesu in lestvi. Na prostem lahko na igrišču igrajo nogomet, odbojko, košarko ali balinajo. Oddelek razpolaga tudi z igriščem za tenis, vendar smo lahko opazili, da je potrebno obnove, saj je očitno, da že nekaj časa ni bilo v uporabi. Videz zapuščenosti je dajalo tudi balinišče. Škoda je, da te športne površine niso vzdrževane in izkoriščene.

Gibanje na površinah zavoda je obsojencem omogočeno vsak dan med 16.00 in 19.00 uro, med vikendom in ob praznikih pa med 11.00 in 19.00 uro. Oddelek ne razpolaga z nadstreškom, ki bi omogočal bivanje na prostem brez uporabe dežnika v primeru slabega vremena. Takrat lahko obsojenci za rekreacijo koristijo skupne prostore oddelka .

Tuširanje je obsojencem v obnovljeni kopalnici omogočeno vsak dan. Prav tako je obsojencem omogočeno vsakodnevno telefoniranje s pomočjo telefonske govorilnice. Zavod razpolaga tudi s pralnico, v kateri je pralni in sušilni stroj, ki sta na voljo obsojencem. Po besedah vodje pa obsojenci večino svojega perila operejo sami doma.

Predpisi s področja izvrševanja kazenskih sankcij in kazenske zakonodaje so obsojencem na razpolago pri vodji izmene paznikov. Hišni in dnevni red oddelka sta prevedena tudi v angleški jezik. V pisarni vodje izmene je omara s knjigami, ki so na voljo obsojencem za izposojo.

Oddelek je poskrbel za spoštovanje določil Zakona o omejevanju porabe tobačnih izdelkov. Kajenje je v oddelku dovoljeno le v enem za to določenem prostoru (imenovan kot dnevni prostor). V njem je TV aparat in aparat za pijače.

Bivša jedilnica se uporablja kot skupni prostor (npr. za sestanke). Tudi v njej je TV aparat in avtomat za pijače.

Nakupe lahko obsojenci opravljajo ob izhodih, lahko pa tudi v bližnji prodajalni v kraju Ig.

V pritličju zgradbe se nahaja tudi prostor za garderobo z garderobnimi omaricami za »težka oblačila«. Ob ogledu smo opazili, da so mnoge od omaric polomljene oziroma dotrajane.

Ker je poleg nočnih omaric v spalnicah to edini prostor za shranjevanje osebnih stvari obsojencev, predlagamo, da zavod poskrbi za primerno shranjevanje osebnih stvari obsojencev. Po besedah vodje oddelka je to že v načrtu, zato predlagamo, da se čimpreje pristopi k realizaciji. Obsojenci sicer svoja oblačila shranjujejo v spalnicah na obešalnikih (obešenih npr. na okno), kar ne prispeva k urejenemu videzu bivalnih prostorov in tudi ni primeren način za shranjevanje stvari.

Pregled oddelka je potrdil, da se urejenosti in čistoči bivalnih prostorov namenja potrebno pozornost. Vsi prostori zavoda so bili letos na novo prepleskani.

Poleg pomanjkanja ustreznega prostora za shranjevanje osebnih stvari obsojencev smo ob ogledu opazili še, da imajo obsojenci v spalnici št. 22 očitno v času počitka težave s svetlobo, saj na nekaterih oknih ni zaves. Zato so sami na okna namestili tkanino, kar pa pokvari siceršnjo urejenost prostora.

Vtis ob našem obisku na odprtem oddelku Ig je zelo ugoden. S strani obsojencev nismo prijeli nobenih pritožb na razmere v zavodu, kar omogoča zaključek, da so odnosi v zavodu primerni. Nedvomno k temu prispeva odprtost oddelka z zunanjim svetom. Da so razmere v odprtem oddelku Ig urejene kaže tudi dejstvo, da varuh doslej iz tega oddelka ni prejel še nobene pritožbe. 2.2 - 39 / 2003