Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Pojasnilo navedb v uvodniku Šenčur & co. - Ona, 1.3.2016

Številka: 0105 - 1 / 2016 - 81 - KU
Datum: 02.03.2016

Zahtevek za popravek
Naslov: Šenčur & co.
Vir: Ona
Datum objave: 1.3.2016
Avtorica: glavna urednica Sabina Obolnar

 
**************************************

Spoštovana urednica gospa Obolnar,

v uvodniku tokratne One z dne 1. 3. 2016 pogrešate prisotnost varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer ob vseh protestih, sploh ob protestu zoper namestitev otrok brez spremstva.

Varuh človekovih pravic je takoj istega dne, ko smo za protest zoper nastanitev otrok brez spremstva izvedeli iz javnih občil, jasno in nedvoumno obsodil pomanjkanje človečnosti, pristojnim državnim organom pa predlagal, naj primerne prostore za nastanitev otrok poiščejo v sredinah, ki jih bodo pripravljene sprejeti z razumevanjem. Sporočilo za javnost ste prejeli tudi v vašem uredništvu.

Varuh je že večkrat v preteklosti opozarjal, da prostori Centra za tujce v Postojni in Azilnega doma v Ljubljani niso najbolj primerni za namestitev otrok brez spremstva, zato podpira prizadevanja, da se najdejo dodatne lokacije, ki bodo otrokom omogočile uresničitev vseh pravic, ki jim pripadajo na podlagi Konvencije o otrokovih pravicah. V primeru otrok brez spremstva, ki so ena najbolj ranljivih skupin, je zagotovitev začasne primerne namestitve, ki jim bo omogočala tudi druženje z vrstniki, šolanje in igro, še toliko bolj pomembna. Na vse to smo opozorili javno.

Varuh je tudi v tem primeru ugotavljal, da komunikacija med pristojnimi organi in zainteresirano javnostjo ni bila ustrezna, zato smo pristojnim ministrstvom predlagali, naj tovrstne aktivnosti vnaprej uskladijo in koordinirajo z lokalnimi skupnostmi. Varuhinja je že ob prvem begunskem valu lani apelirala na vlado, da izpolni svojo odgovornost in tako državljane kot migrante ustrezno obvešča o svojih politikah in dogodkih, s katerimi naj bi se soočali. Obveščenost lahko prispeva k zmanjšanju strahu pred neznanim in agresivni, sovražni in nestrpni izpadi se lahko omilijo, če ne izničijo.

Protestni shodi proti beguncem, ki jih je Varuh spremljal prejšnji teden, so odraz, da je bila komunikacija očitno pomanjkljiva, saj smo tudi pri Varuhu zaznali porast nestrpnosti. Begunci so realnost, ki jo moramo sprejeti, zato varuhinja vseskozi poziva k strpnosti. Opozarja tudi, da pravica so svobode govora trči ob druge pravice ljudi in da je le korak od sovražnega izražanja do sovražnega dejanja.

Varuh je aktiven in to bo tudi naprej aktiven v skrbi za človekove pravice prebivalcev Slovenije kot tudi ljudi, ki ali prečkajo državo ali prihajajo k nam. Kaj vse smo že storili, je varuhinja Vlasta Nussdorfer podrobno predstavila na novinarski konferenci 3. 2. 2016. Verjamemo, da bodo vaši bralci, ki jih zanima delo Varuha, čeprav ni v vseh podrobnostih vedno na očeh javnosti, lahko odgovore našli vsaj na spletni strani Varuha www.varuh-rs.si, vedno pa tudi na sedežu Varuha na Dunajski 56. 

Natisni: