Natisni vsebino

Varuhinja o rezultatih raziskave o alkoholu in varnosti v prometu

05.05.2009 09:23
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Govori


Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik na Debelem rtiču predstavila predstavitvila razultate raziskave o vrednostnih sodbah do uživanja alkohola in poznavanju posledic alkoholiziranosti v cestnem prometu, ki jo je fundacija Z glavo na zabavo, katere soustanoviteljica je, opravila med letom 2001 in 2008, zajela pa je prek 75.000 oseb.

Predstavitev si lahko preberete tukaj in tukaj.

 

Med drugim je dejala, da majo mladostniki stari od 15 do 17 let najnižje kriterije tako pri določanju primernih starostnih mej za uživanje alkohola kot primernih količin alkohola. 

Fundacija zato ugotavlja, da bodo morali v akcije osveščanja javnosti v zvezi z uživanjem alkohola zajeti tudi mlajše mladostnike oziroma osnovnošolce sedmega, osmega in devetega razreda.

Raziskava je med drugim še pokazala pokazala, da  začetku rednega pitja nasprotuje manj kot 18 odstotkov anketirancev, prvi opitosti 13 odstotkov, prvemu uživanju alkohola pa le štirje odstotki anketirancev. Pitje alkohola ob koncu tedna priporoča skoraj tri četrtine anketirancev, pitje pred delom in poukom več kot 18 odstotkov, pitje pred poljubljanjem pa skoraj tretjina anketirancev.

Po mnenju programskega sveta fundacije je eden bistvenih razlogov za nezavidljivo stanje, ki se kaže v rezultatih raziskave, profitni interes alkoholne industrije, ki z roko v roki sodeluje z "industrijo zabave", poleg gostincev in organizatorjev množičnih prireditev pa igrajo pomembno vlogo tudi mediji, ki tovrstni življenjski slog spodbujajo.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt