Natisni vsebino

Varuhinja na slovesnosti ob svetovnem dnevu duševnega zdravja

07.10.2009 16:33
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Govori


Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik, se je na povabilo Psihiatrične klinike Ljubljana udeležila svečanosti ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, 10. oktobru.

Zbranim pacientom in osebju je spregovorila o pomenu institucije Varuha človekovih pravic RS pri skrbi za uresničevanje pravic oseb z duševno motnjo ali boleznijo. Pri tem je povzela nekaj misli iz poslanice komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope, Thomasa Hammarberga, ki ugotavlja, da so ljudje z oviranostmi na področju duševnega zdravja ali intelektualnih sposobnosti diskriminirani, stigmatizirani in zatirani tudi v današnjem času.

Pravica do odločanja o samem sebi jim je močno omejena in prevečkrat prenešena na skrbnike oziroma različne zagovornike. Le v primerih, ko se zaradi bolezenskega stanja resnično ne morejo odločati sami, potrebujejo pomoč. Ta pa mora biti prava in pravilna, da se preprečijo manipulacije - tako s strani posameznikov kot države. Bistveno je, da pacient dobi pomoč pri odločanju, odločitev pa sprejme sam. Takšna pomoč mora biti dobro pripravljena, organizirana in časovno omejena, ne pa vsiljena. Dajati jo morajo kompetentne, neodvisne in nepristranske osebe.

Varuhinja je prepričana, da so takšne osebe zaposlene tako v Psihiatrični kliniki Ljubljana, kot tudi v drugih psihiatričnih bolnišnicah po Sloveniji. Vse skupaj je pozvala, da prizadevno sodelujejo pri uresničevanju pravic pacientov, ki se v primeru nerazumevanja vedno obrnejo tudi na Varuha človekovih pravic RS.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt