Natisni vsebino

Varuhinja na konferenci o uveljavljanju EU direktiv o nasilju

21.03.2009 15:58
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Govori


Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik je uvodoma nagovorila udeležence konference o uveljavljanju EU direktiv o nasilju nad ženskami, otroci in mladimi, ki je potekala

Njen uvodni govor lahko v celoti preberete tukaj.

 

Slovenija ni rajska dežela, kjer ne bi imeli težav z nasiljem nad ženskami in otroci, je po konferenci o uveljavljanju EU direktiv o nasilju nad ženskami, otroci in mladimi poudarila varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik.

Varuhinja je v izjavi za javnost po konferenci izpostavila nerešena vprašanja glede zakonodaje, zlasti neuresničen zakon o preprečevanju nasilja v družini in veliko potrebo po raziskavah na tem področju. Varuhinja meni, da je treba najprej izvesti raziskave, zatem pa poskrbeti za usklajeno delovanje institucij. Kot je obenem navedla, je leta 2005 Raziskovalni center na Primorskem sicer izvedel raziskavo, ki je pokazala, da je četrtina anketiranih že doživela izkušnjo nasilja v družini.

Varuhinja je prepričana, da v naši družbi velja prevelika strpnost do nasilja. "Nasilje je v Sloveniji pogost pojav v vseh okoljih, tudi v delovnem okolju in v prometu. Celotna družba je prežeta z nasiljem in premalo se dela na tem, da bi se nasilje odpravilo tako, da bi se oblikovale nove vrednote in se nasilje označilo kot nesprejemljivo," je prepričana. Opozorila je tudi na nasilje nad moškimi, pri čemer je treba po njenih besedah raziskati tudi nasilje žensk nad otroci in nad starejšimi.

Razmere, ki nastajajo zaradi nasilja, so v Sloveniji po ocenah varuhinje podobne kot drugod v Evropi, tam, kjer je prisoten alkoholizem, pa še slabše.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.