Natisni vsebino

Varuhinja: dvoličnost politikov pri obravnavanju človekovih pravic

14.05.2009 12:30
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Govori


V zvezi s fenomenom človekovih pravic v politiki in javnem življenju je moč zaznati dvoje: na eni strani imajo javne osebe polna usta človekovih pravic, vendar jim na konkretnem nivoju zmanjka besed, predvsem pa dejanj, je na okrogli mizi o problematiki homofobije v Sloveniji povedala varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik.

Politika ima polna usta človekovih pravic, ko pa je treba sprejeti družinski zakonik, v katere bi bilo jasno in glasno zapisano, da imajo tudi istospolno usmerjeni pravico do poroke in do vseh posledic, ki iz tega sledijo, potem pa "zmanjka človekovih pravic", je dejala varuhinja človekovih pravic.

Dr. Čebašek-Travnikova ne verjame, da bi lahko s splošnimi kampanjami dosegli spremembe pri tistih, ki so homofobični. Sama se, kot pravi, bolj nagiba v smeri ustvarjanja bolj strpnega ozračje s tem, da se o ljudeh z različnimi spolnimi usmeritvami v okviru vzgoje in projektov govori kot o povsem normalnih, pri čemer pa se ta normalnost ne bi smela poudarjati.

Glede napovedi, da bo poskušala pripomoči k urejanju statusa istospolnih družin, je varuhinja pojasnila, da to vprašanje nenehno odpira v pogovorih z ministri, ki so s problematiko povezani. Zatrdila je, da pritiska na vsa ministrstva, ki se ukvarjajo z družinskim zakonikom, v smeri, da se zakonik vloži v ponovno obravnavo. Varuhinja tukaj vidi možnost, da "bomo vendarle prinesli v ta družinski zakonik tudi vsebine o istospolnih starših, otrocih, pravicah dedovanja".

Državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Kovšca pa je izpostavila, da obstaja velika razlika med političnimi programi strank in osebnim prepričanjem politikov. Obenem je prepričana, da bi sedaj morali najti zagon, da se preseže registracija istospolne partnerske zveze in da začnemo dejansko govoriti o pravicah. Po njenem mnenju pa je za to potrebno več energije, podpore in volje v politiki. Kot meni, so krizne razmere le "priročna zadeva za izgovor, da sedaj ni časa".

Okroglo mizo je ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, ki ga obeležujemo 17. maja, organiziralo društvo informacijski center Legebitra v okviru projekta Proti homofobiji! Si?.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt