Natisni vsebino

Telesno kaznovanje otrok poseg v njihove pravice

04.06.2010 07:56
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Govori


Ob 4. juniju, mednarodnem dnevu otrok žrtev nasilja, so v Sloveniji glasna opozorila o tem, da telesno kaznovanje ni ustrezen ukrep pri vzgoji otrok. Na posvetu, ki so ga v četrtek pripravili Forum zoper telesno kaznovanje otroka v družini pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, informacijski urad Sveta Evrope v Sloveniji in Združenje pediatrov Slovenije, so tudi strokovnjaki opozorili na škodljivost telesnega kaznovanja.

Namestnik varuhinje človekovih pravic Tone Dolčič je ob tej prtiložnosti dejal, da je telesno kaznovanje poseg v otrokove pravice in ni primerna vzgojna metoda. Ocenjuje sicer, da je telesnega kaznovanja vedno manj, in pričakuje, da se bo tak trend nadaljeval. Njegov nagovor si lahko v celoti opreberete tukaj.

Njegov nagovor si lahko v celoti preberete tukaj.

Slovenska zakonodaja po opozorilu zveze izrecno navaja, naj starši ne kaznujejo otrok in jih ne izpostavljajo drugim oblikam ponižujočega ravnanja. "Vendar bo dober namen ostal le črka na papirju, če starši v družinskem življenju ne bodo uresničili gesla: Omogočimo otrokom mladost brez telesnega kaznovanja," navaja Zveza prijateljev v posebni zgibanki.

Združeni narodi so 4. junij razglasili za mednarodni dan leta 1982 zaradi izraelskega nasilja nad palestinskimi in libanonskimi otroki.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.