Natisni vsebino

Varuhinja nagovorila udeležence posveta o uresničevanju konvencije o pravicah invalidov

12.04.2011 10:15
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Govori


 

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije je skupaj z Nacionalnim svetom invalidskih organizacij Slovenije in Državnim svetom Republike Slovenije danes, 12. 4. 2011, pripravil delovni posvet z naslovom Vloga invalidov in države pri spremljanju uresničevanja Konvencije o pravicah invalidov.

Častni pokrovitelj posveta je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Ob tej priložnosti je udeležence nagovorila tudi varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik. Njen nagovor si lahko preberete tukaj.

 

Pred tremi leti aprila 2008 je Državni zbor Republike Slovenije ratificiral Konvencijo o pravicah invalidov, ki jo je sprejela generalna skupščina OZN 13. decembra 2006. Do danes jo je podpisalo 147 članic OZN, ratificiralo pa 99.

Konvencija predvideva različne načine spremljanja njenega izvajanja, pri čemer pa posebej določa pravico civilne družbe, zlasti invalidov in njihovih reprezentativnih organizacij, da so vključeni v postopek spremljanja njenega izvajanja.
 
Posvet bo skušal odgovoriti zlasti na naslednja vprašanja: Kako se konvencija uresničuje? Ali invalidi dejansko uživajo vse zapisane pravice? Ali je Republika Slovenija vzpostavila ustrezne mehanizme za promocijo, uresničevanje  in nadzor izvajanja konvencije?

Zakon o izenačevanju možnosti invalidov, ki je bil sprejet novembra 2010, je določil, da to nalogo opravlja  Svet za invalide RS, ki pa še ni konstituiran.

Udeleženci posveta bodo skušali ugotoviti tudi, ali predlagana ureditev izpolnjuje zahteve t.i. "pariških načel" o delovanju nacionalnih struktur za varovanje človekovih pravic in kako bi bilo te zahteve mogoče v celoti izpolniti.

Posvet se je začel ob 10. uri v dvorani Državnega sveta (stavba parlamenta) na Šubičevi 4 v Ljubljani in bo predvidoma trajal do 15. ure.

 

 

VABILO

PROGRAM POSVETA

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt