Natisni vsebino

Kršenje pravic otrokom z Downovim sindromom in njihovim bližnjim

23.09.2009 15:44
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Govori


Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik se je v sredo 23. 9. 2009 s svetnico Varuha Brigito Urh udeležila II. strokovnega srečanja z naslovom Življenje oseb z Downovim sindromom – zgodnja obravnava, ki je potekalo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Srečanje so pripravili društvo Sožitje, Sekcija za Downov sindrom, Pedagoška Fakulteta v Ljubljani in Društvo specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije.

V svojem predavanju o pravicah otrok z Downovim sindromom je varuhinja med drugim ugotavljala, katere pravice se največkrat kršijo otrokom z Downovim sindromom in družinam, v katerih odraščajo. To so pravica do optimalnega usposabljanja in izobraževanja, pravica do najvišje ravni zdravstvenih standardov in storitev  oziroma zdravstvene rehabilitacije, pravica do enakega (nediskriminatornega) obravnavanja in posamezne pravice, ki izhajajo iz predpisov, saj se v nekaterih primerih veljavni predpisi razlagajo v škodo prizadetih otrok.

Varuhinja človekovih pravic opozarja, da mora biti strokovna pomoč celostna in načrtovana. V Sloveniji še nimamo ustrezne zakonske podlage za celovito obravnavo najmlajših otrok s posebnimi potrebami, zato v praksi pogosto prihaja do težav prav pri organizaciji potrebnega sodelovanja in povezovanja med različnimi resorji: šolstva, zdravstva in sociale.

Varuhinja priporoča pripravo zakonodaje, ki bo bolj kot doslej upoštevala celostno obravnavo otrok s posebnimi potrebami in pomoč njihovim družinam, in opozarja, da treba predpise sestavljati tako, da je mogoče t. i. personalizirano usposabljanje, prilagojeno individualnim potrebam posameznega otroka in njegove družine.

Varuhinjino predavanje si lahko v celoti preberete tukaj.

 

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt