Natisni vsebino

Napaka policista ob zaključku pridržanja mladoletne osebe v nočnem času

01.03.2011 11:30
Kategorija: Sodni in policijski postopki - Policijski postopki , Aktualni primeriVaruh človekovih pravic RS (Varuh) je obravnaval pobudo mladoletnika, ki se je po zaključku pridržanja domov vrnil peš, za kar je potreboval več ur. Mladoletnik je ob tem navajal, da mu je policist Centra za pridržanje Ljubljana (Center) ob zaključku pridržanja le povedal kje se nahaja in v katero smer je center mesta.  
 
Na našo poizvedbo je Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) potrdilo, da je policist v Centru ob zaključku pridržanja mladoletni pridržani osebi dejansko le pojasnil, kjer natančno se nahaja ter ga izpustil iz prostorov za pridržanje. Potrdilo je tudi, da o zaključku pridržanja starši mladoletnika niso bili obveščeni. MNZ je zato pri tem pripomnilo, da bi moral policist ob zaključku pridržanja mladoletniku ponuditi morebitno pomoč pri vrnitvi domov (na primer, da ponovno obvesti starše mladoletnika, da bi ga prišli iskat, ali pa, da bi mu v dogovoru z njimi poklical taksi službo, ipd).

MNZ je tudi sporočilo je, da je bil policist na ugotovljene nepravilnosti že opozorjen. Prav tako je napovedalo, da bo policija na posebno obzirnost in dolžnostno ravnanje policistov v postopkih z mladoletniki opozorila v novih usmeritvah za policiste, ki jih pripravlja v zvezi z izvajanjem pridržanj.

Pobudo smo ocenili za utemeljeno. Napaka policista ob zaključku pridržanja mladoletne osebe je bila torej ugotovljena na podlagi posredovanja Varuha.  Pričakujemo tudi, da bo policija v najkrajšem času izdala tudi napovedane usmeritve za delo policistov v zvezi z izvajanjem pridržanj mladoletnikov, da v prihodnje do takšnega primera ne bo več prišlo.  6.1-95/2010


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt