Natisni vsebino

Začenjajo se Dnevi duševnega zdravja 2019

17.09.2019 18:00
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuh človekovih pravic Peter Svetina se bo 18. septembra, ob 9. uri, udeležil konference Dnevi duševnega zdravja, ki jo organizirajo Ministrstvo za pravosodje - Center za izobraževanje v pravosodju, v sodelovanju z Varuhom človekovih pravic, Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvom za zdravje in Skupnostjo centrov za socialno delo Slovenije. Prva tovrstna konferenca je na pobudo Varuha potekala leta 2016, in sicer kot naslednica Posveta o izvajanju Zakona o duševnem zdravju leta 2015. Skozi leta so se udeleženci v okviru tematskih konferenc podrobneje posvečali izvajanju tega zakona; težavam pri neprostovoljni nastanitvi in obravnavi oseb z duševnimi težavami v socialno varstvenih zavodih; obravnavi otrok in mladostnikov z duševnimi težavami; nadzorovani obravnavi in obravnavi v skupnosti. Rdeča nit letošnje konference so učinkoviti prehodi v postopku obravnave – iz skupnosti čez sodišče, do institucionalne obravnave in nazaj. Uvodni govornik in vodja prvega dne konference bo varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Udeleženci se bodo prvi dan konference, 18. septembra 2019, pogovarjali o dilemah na področju namestitev oz. premestitev stanovalcev v okviru domov za starejše, predstavljeno jim bo delo koordinatorja obravnave v skupnosti in nadzorovane obravnave, pa celovita obravnava v nevladni organizaciji Ozara Slovenija preko primerov uporabnikov Dnevnih centrov, Pisarne za informiranje in svetovanje ter Stanovanjske skupine, govorili pa bodo tudi o dilemah sodnika pri odločanju o prehodu in sodelovanju s sodnimi izvedenci v postopku obravnave pred sodišči in vidikih, ki se nanašajo na delo izvedenca psihiatra. V popoldanskem delu programa se bodo posvetili ocenjevanju statusa bolnikov z demenco in prvi konferenčni dan zaključili s predavanjem in predstavitvijo Centrov za duševno zdravje v skladu z Resolucijo o nacionalnem programu duševnega zdravja 2018−2028.

Drugi dan konference, 19. septembra 2019, bo potekala okrogla miza »Osebni načrt kot osnova celostne obravnave« in delavnice »Osebni načrt, ki ga sooblikujejo vsi, ki se vključujejo v obravnavo – realnost ali utopija?«.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.