Natisni vsebino

Z vodstvom ZDUS-a o problematikah starejših

24.01.2017 06:44
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in njen namestnik Tone Dolčič sta se v ponedeljek, 23. 1. 2017, sestala z vodstvom Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS).

Sodelavci predsednika ZDUS-a Janeza Sušnika so gostoma predstavili obsežno delovanje Zveze. Govorili so o revščini med starejšimi, kar pri svojem delu opaža tudi Varuh. Posvetili so se problematiki nasilja nad starejšimi, ki ga ti ne prijavljajo, saj ga nad njimi najpogosteje izvajajo njihovi najbližji. "Starejši se svojim bližnjim ne želijo dodatno zameriti, ker vedo, da je lahko še hujše," je dejala varuhinja. Varuhinja ocenjuje, da je nasilje treba prijavljati, starejše pa k temu na različne načine spodbujati.

Varuhinja je posebej pohvalila prostovoljstvo, ki poteka v okviru ZDUS-a, še zlasti projekt Starejši za višjo kakovost življenja doma - Starejši za starejše. Starejši prostovoljci v projektu obiščejo vse starejše od 69 let v svoji okolici. Povprašajo jih o tem, kako živijo, in jim poskušajo organizirati pomoč, če jo potrebujejo.

Govorili so tudi o demografskih kazalcih v bodoče in pričakovanjih ter aktivnostih Zveze pri zakonodaji v postopkih, predvsem s področja zdravstva, zdravstvenega varstva in pokojninskega varstva.

Govorili so tudi o demenci in nadzoru domov za starejše, predvsem zaprtih oddelkov, pri čemer ZDUS kot ena od izbranih nevladnih organizacij z Varuhom sodeluje v okviru Državnega preventivnega mehanizma.

Gostitelje je zanimalo, kako poteka projekt Zagovornik – glas otroka, ki ga vodi Varuh, in kako bi oblike zagovorništva lahko nudili starejšim. Dotaknili so se še medgeneracijskega sodelovanja, varuhinja pa je predstavila tudi sodelovanje z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Zavodom za pokojninsko zavarovanje, civilno družbo, ki skrbi za pravice starejših in invalidskimi organizacijami.

Varuhinja in namestnik sta sogovornike pozvala naj društva upokojencev spomnijo na možnost za podajanje pobud Varuhu. Ta je v preteklosti na primer že pomagal mnogim upokojencem predvsem v primeru Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), ko je bila mnogim zmanjšana pokojnina.

»Ko starejši ocenijo, da imajo težavo, pri kateri bi jim lahko Varuh pomagal, naj se nanj obrnejo,« je dejala varuhinja.

Sogovorniki so se dogovorili za redna srečanja tudi vnaprej. Zveza je bila že doslej dober vir informacij Varuhu o možnih kršitvah starejših, varuhinja pa pričakuje, da bo o težavah starejše populacije obveščena tudi v prihodnje.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.