Natisni vsebino

Velenjska občina po oceni varuhinje pozitivno izstopa z odborom za pomoč občanom

18.04.2013 15:51
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Iz novinarskih konferenc


Velenje, 18. aprila (STA) - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes s svojimi sodelavci opravljala razgovore v Mestni občini Velenje. Razgovorov, ki so potekali v treh skupinah, se je udeležilo 23 pobudnikov, ki so izpostavili različne, večinoma osebne zgodbe. Velenjska občina sicer po oceni varuhinje pozitivno izstopa z odborom za pomoč občanom.

Nova varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je v okviru svojega drugega zunanjega poslovanja, tokrat v Velenju, seznanila z novimi, večinoma osebnimi zgodbami ljudi. Te so, kot je varuhinja povedala za STA, večinoma povezane s slabo socialno situacijo, ki je sicer ta trenutek prisotna povsod.

Pri poslovanju v Velenju se je varuhinja seznanila s tamkajšnjo visoko brezposelnostjo in s tem povezanimi težavami ljudi in njihovo stisko. Seznanila se je s primeri neizplačevanja plač in prispevkov, pobudniki so opozarjali na slabo delovanje inšpekcij, mobing in posledice na zdravju, slabo varstvo pri delu.

Izpostavili so tudi stanovanjsko problematiko, premoženjske zadeve, dolgotrajne sodne postopke, težave s posojilnimi pogodbami in razvezami, med drugim so jo s poslabšanjem delovnim razmer seznanili zobni tehniki. V enem primeru pa je bil izpostavljen okoljevarstveni problem.

Kot je pojasnila Nussdorferjeva, so bili nekateri problemi pri varuhu človekovih pravic že odprti, nekateri so stari, nekateri že rešeni. Pobudnikom so poskušali pomagati z različnimi nasveti, hkrati pa jim bodo v nadaljnjih postopkih po natančno preučeni priloženi dokumentaciji tudi odgovorili.

Varuhinja se je danes sestala tudi z velenjskim županom Bojanom Kontičem. Kot je dejala, jo je presenetila predstavitev dela, ki ga občina opravlja za ljudi, zlasti dejstvo, da ima občina poseben odbor za pomoč občanom. Gre za odbor, ki odloča o konkretnih stiskah ljudi, ki so običajno povezane z izgubo zaposlitve ali z zdravjem. Odbor se redno sestaja in ima na voljo tudi določeno vsoto denarja, je pojasnila Nussdorferjeva in izpostavila še, da se je občina izkazala kot prijazna invalidom, otrokom, mladim in starejšim.

Današnje poslovanje v Velenju je bilo drugo zunanje poslovanje nove varuhinje, prejšnji mesec je poslovala na Ptuju, prihodnji mesec pa načrtuje obisk v Mariboru in Kopru.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.