Natisni vsebino

Večer z Varuhom na temo socialnih pravic in diskriminacije tokrat v Idriji

08.11.2013 11:00
Kategorija: Delovanje in dogajanje


V sklopu aktivnosti ozaveščanja prebivalcev lokalnih skupnosti o Listini Evropske unije o temeljnih pravicah je potekal drugi večer v seriji dogodkov »Večer z varuhom«. Raziskovalci iz Fakultete za družbene vede, gledališče zatiranih in Varuha človekovih pravic RS smo gostovali v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija.

Raziskovalec na Fakulteti za družbene vede Tomaž Pušnik je uvodoma orisal projektne aktivnosti, predstavil raziskovalne izsledke in priročnik o Listini Evropske unije o temeljnih pravicah ter pomen naslavljanja problematike diskriminacije.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v uvodnem pozdravu udeležencem dogodka izpostavila prednosti metode gledališča zatiranih, s katero se je prvič srečala na prvem dogodku na Ravnah na Koroškem. Metoda po njenem mnenju omogoča priložnost, da se s primerom kršitve poenotimo, začnemo razmišljati, kako bi jo rešili, hkrati pa ponuja prostor, kjer lahko varno spregovorimo o zaznani problematiki kršitve in izrazimo mnenje, kako bi bilo potrebno postopati v primeru kršitev.

Aktivni del Večera z Varuhom pa se je pričel s predstavo gledališča zatiranih, ki je z metodo foruma odigralo kršitev na tematiko socialnih pravic in diskriminacije. Odigranemu primeru kršitve je sledilo nekaj proaktivnih vprašanj namenjenih publiki, s strani Nene Močnik, mentorice gledališča zatiranih. Občinstvo je bilo spodbujeno, da spregovori o relevantnosti predstavljene kršitve ter zaznavanju le-te v njihovem lokalnem okolju. Skozi dialog, ki je potekal na relaciji občinstva, varuhinje človekovih pravic in moderatorice se je izoblikovalo nekaj možnih rešitev. Posamezniki iz občinstva so predlagali nekaj načinov reševanja kršitev, svoje predloge pa so tudi odigrali s prevzemom vloge v predstavi.

Sklenili so, da je problem diskriminacije in kršenja socialnih pravic vseprisoten in ni nekaj oddaljenega. Predstava in debata po njen pa sta pokazali še, da je moč za spreminjanje kršitev v posamezniku, sodelovanje med posamezniki pa lahko pripelje do dejanskega spoštovanja pravic.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.