Natisni vsebino

Varuhinja v Izoli na poslovanju in zadnjem Večeru z Varuhom

15.05.2014 10:00
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Iz novinarskih konferenc


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je včeraj poslovala v Izoli, zvečer pa se je v mestni knjižnici udeležila zadnjega izmed desetih Večerov z varuhom. Zjutraj je govorila z županom Izole mag. Igorjem Kolencem, ki ji je med drugim predstavil nekatere projekte v Izoli.

Pogovori s sedmimi pobudniki so pokazali velike socialne stiske. Svoje ugotovitve je varuhinja strnila tudi na krajši novinarski konferenci.

Zvočni posnetek novinarske konference (MP3)


Po pogovorih je varuhinja obiskala Primorski pravni center, ki deluje v Izoli.

Varuhinji so na Primorskem pravnem centru predstavili delovanje centra, ki ga je v letu 2009 ustanovila Študentska organizacija Univerze na Primorskem z namenom izvajati oz. nuditi pravne nasvete ter razširjati pravno misel in prispevati k utrditvi pravne varnosti v državi. Glavno vodilo centra je varovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin ter zavzemanje za pravno in socialno državo.

Z varuhinjo so spregovorili tudi o njihovih izkušnjah in primerih stisk ljudi s katerimi se srečujejo v okviru njihovega delovanja. Eni izmed uporabnic centra so omogočili neposredni stisk z varuhinjo in njenimi sodelavci, ti pa so ji po razgovoru ponudili pomoč s strani njihovega urada.

Na desetem Večeru z Varuhom so amaterske igralke s tehniko gledališča zatiranih predstavile primer kršenja pravic iz delovnega razmerja in diskriminacije na podlagi porekla. Občinstvo se je odzvalo s številnimi komentarji, z nekaj intervencijami pa so skušali spremeniti tok dogajanja v predstavi. Po predstavi so se udeleženci pogovorili še z varuhinjo.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.