Natisni vsebino

Varuhinja znova na dogodku Stand up – Tvoja kariera v Evropski uniji

25.01.2017 12:22
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je sodelovala na petem od desetih dogodkov v okviru projekta Stand up – Tvoja kariera v Evropski uniji, ki se je v torek, 24.1.2017, zgodil v lendavski knjižnici.

Projekt prek humorja spodbuja poznavanje zaposlitvenih možnosti v EU, evropskega državljanstva in svojih pravic.

Stand up komik Boštjan Gorenc - Pižama je uvodoma je na interaktivni delavnici na duhovit način prikazal pravice evropskih državljanov in zaposlitvene možnostih v EU. V nadaljevanju pa je potekala okrogla miza z varuhinjo in zaposlitvenim svetovalcem mreže EURES (Evropske službe za zaposlovanje ) Žarkom Markovičem.

Varuhinja je poudarila, da ob poslovanju zunaj sedeža v občinah, ki mejijo na Avstrijo, župani povedo, da je odstotek brezposelnih v občini manjši prav na račun delovnih migracij v Avstrijo. Povedala je tudi, da pri Varuhu beležimo izkoriščanje delavcev, ki po napotitvi 'domačih podjetij' delajo v Avstriji, srečujemo se tudi z neplačevanjem prispevkov in dohodkov tem delavcem. Znova je opozorila, da premalo število inšpektorjev ne sme biti razlog, da se takšne kršitve spregledajo. Seveda slovenski inšpektorji tujini pristojnosti nimajo, lahko pa nadzor nad zlorabami delavcev ugotavljajo doma. Varuhinja je ocenila, da kršitelje lahko 'strezni' le represija. Goljufi bi morali biti kaznovani, šele takrat bi se zlorabe prenehale.

Izrazila je željo, da bi bilo ljudje na delovnih mestih zaščiteni. Ob tem je omenila tudi mobing kot eno izmed kršitev, ki pa je sicer težko dokazljiva. Delodajalci pa bi morali nekaj pozornosti nameniti načelu dobrega upravljanja in na prošnje za zaposlitve vsaj odgovarjati, je še dodala. Varuhinja je še dejala, da je aktivnost iskalcev zaposlitve eden od ključnih dejavnikov pri iskanju zaposlitve tudi v tujini.

Svetovalec EURES-a Žarko Markovič je uvodoma opisal mrežo EURES in njene naloge.  V nadaljevanju pa je dejal, da pri EURES-u iskalcem zaposlitve v tujini najprej pomagajo z nasveti, kako s tem sploh začeti in kako napisat dober življenjepis ter kako urediti druge formalnosti, kot so prijava bivališča, zdravstveno zavarovanje in davčne zadeve.

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.