Natisni vsebino

Varuhinja z ministrom za zunanje zadeve tudi o ustanovitvi NIČP v Sloveniji

19.12.2013 14:46
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Iz novinarskih konferenc


Varuhinja človekovih pravic se je s svojimi sodelavci danes, 19. 12. 2013, srečala z ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem in njegovimi sodelavci.

Govorili so o ustanavljanju nacionalne institucije za varstvo človekovih pravic, skrbi za slovenske državljane v tujini, uresničevanju nekaterih mednarodnih aktov in nekaterih primerih, ki jih obravnava Varuh. 

Minister Erjavec je naklonjen ideji varuhinje, da se znotraj institucije Varuha ustanovi nacionalna institucija za človekove pravice po t. i. Pariških načelih, saj to ne bi pomenilo stroškov v zvezi z ustanavljanjem novega organa. Obljubil je, da si bo prizadeval za uresničitev te ideje.

Kaj vse sta govorila z varuhinjo, lahko poslušate v skupni izjavi za javnost, ki sta jo za medije podala po srečanju.

Zvočni posnetek izjave.

Pogovarjala sta se o možnostih sodelovanja v primerih, ko so slovenski državljani v tujini obsojeni ali se znajdejo v kriznih situacijah. Varuhinja je izrazila upanje, da bi lahko v prihodnje ratificirali določene konvencije v povezavi s človekovimi pravicami. Država, ki skrbi za človekove pravice, potrebuje konvencije, da jih lahko udejanja, je poudarila. Kot pravi Erjavec, Slovenija kandidira za članstvo v svet OZN za človekove pravice za obdobje 2016-2018.

Spomnil je tudi na prizadevanja Slovenije, da bi v OZN sprejeli konvencijo o pravicah starejših. Sam meni, da so tudi starejši ranljiva skupina. Nussdorferjeva to podpira, saj se po njenih besedah prebivalstvo stara in je treba poskrbeti za to čedalje večjo skupino ljudi.

Sogovornika sta se dotaknila tudi problematike, da so mladoletne osebe v psihiatrični bolnišnici zaprte skupaj z odraslimi. Minister po besedah Nussdorferjeve podpira prizadevanja, da bi ta problem kmalu rešili, saj da je problematika v psihiatriji proti vsem standardom. "Ob vseh milijardah, ki se vrtijo v zdravstvu, mislim, da to ne bi smel biti problem," je dodal Erjavec.

Nussdorferjeva je danes na kratko komentirala kriminalistične preiskave v zdravstvenih zavodih. Kot je dejala, smo že marsikje dosegli dno in zdaj je treba to prečistiti ter ljudem dati vedeti, da morajo zaupati v pravno in socialno državo. Država pa mora poskrbeti, da bo to zaupanje ljudem vrnjeno, je še povedala. "Mislim, da so organi odkrivanja, pregona in končno sojenja res na potezi," pravi.

 

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.