Natisni vsebino

Varuhinja z generalnim državnim tožilcem o obravnavi tujcev in delu tožilstva

23.09.2014 16:43
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, njen namestnik Ivan Šelih, svetovalca pri Varuhu Andreja Srebotnik in Gašper Adamič ter predstavnik Pravno-informacijskega centra Miha Nabergoj so se danes, 23. 9. 2014, sestali s prof. dr. Zvonkom Fišerjem, generalnim državnim tožilcem, ter njegovima sodelavcema, Boštjanom Škrlecem, generalnim direktorjem vrhovnega državnega tožilstva, in Alešem Butalo, vrhovnim državnim tožilcem.

Pogovor je bil namenjen izmenjavi stališč, mnenj, predlogov ter iskanju možnih rešitev obravnave tujcev (beguncev), ki v Republiko Slovenijo vstopajo s ponarejenimi listinami, v primerih, ko bi lahko bili ob upoštevanju vseh okoliščin konkretnega primera izpolnjeni pogoji za uporabo 31. člena Konvencije o statusu beguncev. Sogovorniki so se strinjali za skrbno preučitev vsakega primera s tega področja tudi v luči zahtev navedene konvencije.

Drugi del pogovora je bil namenjen ugotovitvam iz obravnavanja pobud, povezanih z delom državnega tožilstva. Vsebina pobud se sicer v glavnem nanaša na nezadovoljstvo pobudnikov s posameznimi tožilskimi odločitvami oziroma z obravnavanjem njihovih kazenskih ovadb.

Varuh tožilstvo sicer spodbuja, da še naprej skrbi za hitro in učinkovito izvajanje kazenskega pregona storilcev kaznivih dejanj ter za ustrezno obrazložitev razlogov za odločitev o morebitnem zavrženju ovadb oziroma odstopa od pregona.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.