Natisni vsebino

Varuhinja tokrat poslovala v Metliki

08.10.2014 14:43
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Iz novinarskih konferencVaruhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes, 8. 10. 2014, poslovala v Metliki. Na pogovor je sprejela 8 pobudnikov, učence petega razreda OŠ Metlika. Župan ji je predstavil delovanje občine, direktorica doma za starejše pa načrte z novo zgrajeno enoto za starejše z demenco.

Ponovno izvoljeni župan Metlike Darko Zevnik je varuhinji med drugim povedal, da je v občini 17-odstotna brezposelnost. Občina je bila vezana na tekstilno industrijo, zato je največ brezposelnih žensk. Občina si prizadeva blažiti številne socialne stiske tudi v sodelovanju s centrom za socialno delo in s pomočjo sredstev, ki jih namenjajo za to. Med drugim je varuhinjo seznanil, da so uspešno sanirali zdravstveni dom z evropskimi sredstvi, prav tako so z evropskimi sredstvi zgradili novo enoto doma za starejše z demenco.

Načrte v zvezi z enoto, ki jo bodo svečano odprli v četrtek, 9. 10. 2014, je varuhinji na krajšem pogovoru predstavila direktorica doma Stanislava Majerle.
Ob tokratnem poslovanju so željo po srečanju z varuhinjo izrazile predstavnice nadarjenih učencev OŠ Metlika učenke sedmih in osmih razredov, ki so prišle v spremstvu učiteljice Barbare Forstner. Varuhinja jim je v sejni sobi občine predstavila delovanje slovenskih organov, vlogo Varuha človekovih pravic RS pri nadzoru nad uresničevanjem pravic ljudi s strani teh organov. Spregovorila je o projektu Zagovornik – glas otroka in o pravicah otrok ter jim predstavila spletno stran Varuha za otroke, kjer se lahko sami ali skupaj z odraslimi poučijo o vsebinah s področja pravic otrok. Razdelila jim je piščalke, na katere lahko zapiskajo, če se jim bodo kršile pravice ter izrazila upanje, da bodo piščalke piskale zaradi veselja in e zaradi kršenja pravic.

V pogovoru s pobudniki se je srečala s strahom pred postavljanjem baznih postaj in opozorili na dejstvo, da pri tem ne za zgolj za obnovo. Varuh človekovih pravic RS bo o tej problematiki govoril s predstavniki civilne družbe s področja okolja na rednem mesečnem srečanju 30. 10. 2014.

Pobudniki so izrazili še strah pred izgubo službe, opozorili na trpinčenje na delovnem mestu, izkoriščanju delovne sile predvsem v varnostnih službah. Varuhinja se je seznanila s težavami pri uresničevanju pravic invalidov, pobudnike predvsem skrbi, da še vedno ni podzakonskih aktov k osnovnemu Zakonu o izenačevanju možnosti invalidov. Varuhinja se je seznanila še s pobudo v zvezi s prirejanjem prireditev v centru mesta.Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.