Natisni vsebino

Varuhinja spremljala predstavitev delovanja sodstva

11.02.2014 15:00
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je v torek, 11. 2. 2014, udeležila začetka sodnega leta 2014, na kateri je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša predstavil podatke o delovanju slovenskega sodstva v letu 2013 in prioritete za leto 2014.

Po njegovih besedah je sodstvo tudi v letu 2013 nadaljevalo uspešne trende iz zadnjih let. Tako je glede na leto 2012 za 10 odstotkov zmanjšalo število nerešenih zadev, za 12,7 odstotka so se zmanjšali tudi sodni zaostanki.
Varuhinja je zadovoljna s pozitivnim trendom delovanja sodišč v zadnjih letih in posledično zmanjševanjem števila nerešenih zadev. K skrajšanju postopkov sta veliko prispevala instituta predobravnalnega naroka in sporazum o priznanju krivde, pa tudi sodelovanja med sodišči. Varuh tudi vseskozi opozarja na kakovost sojenja, ki pa se po besedah predsednika vrhovnega sodišča izboljšuje.
Kot zaznava tudi Varuh imajo največje težave še vedno delovna in socialna sodišča, tudi zaradi spreminjanja plačnega sistema, ki lahko s seboj potegne množico tožb. Največ težav je še vedno pri izvršilnih postopkih. Razlog za to pa je v samem izvršilnem postopku, ki strankam daje številne možnosti za zavlačevanje. Masleša je ocenil, da to področje terja temeljito prenovo zakonodaje.

Predsednik vrhovnega sodišča je še ocenil, da jim bo cilje, zapisane v zavezi državljanom, uspelo doseči, a opozarja, da vse ni odvisno od njih. Pri tem je izpostavil zlasti pomanjkanje sredstev, zniževanje števila sodnikov skladno z ZUJF-om in dotok zadev, ki niso načrtovane.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.