Natisni vsebino

Varuhinja spoznala gluhoslepe

16.10.2013 09:09
Kategorija: Delovanje in dogajanjeVaruhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je včeraj, 15. 10. 2013, udeležila dneva odprtih vrat društva gluhoslepih Dlan. V izjavi za Večer dejala, da je bila danes zanjo učna ura o težavah in tudi o kršitvah človekovih pravic, ki jih doživljajo gluhoslepe osebe.

Varuhinja si bo prizadevala slišati te osebe preko znakovnega jezika in tolmačev in bo bdela nad delom državnih organov, ki urejajo uresničevanje pravic gluhoslepih, da bomo v Sloveniji dosledno spoštovali njihove pravice.

Gluhoslepi se s kršitvami pravic srečujejo predvsem, ko jim ne priznajo pravega statusa in ko jim ne zagotovijo ustrezne pomoči.

Na odprtem dnevu vrat društva Dlan so se tokrat prvič javno predstavile osebe z gluhoslepoto. V društvo je včlanjenih blizu 50 oseb, natančnega podatka, koliko gluhoslepih je v Sloveniji še nimamo.

Osebe z gluhoslepoto se dnevno srečujejo s številnimi težavami, kot so prejemanje in posredovanje informacij, težave pri mobilnosti, orientaciji, za radi tega potrebujejo nenehno spremstvo. Denarja za spremljevalce pa ni. Potrebujejo pomoč pri socialnem vključevanju, pri vsakodnevnih opravilih, pri participiranju v družbo, je povedla generalna sekretarka društva Dlan Simona Gernenčer Pegan.

Društvo pomaga tem osebam s prilagojenimi programi za gluhoslepe. Delovanje društva temelji na prostovoljstvu, kar varuhinja sicer pozdravlja, vendar si želi, da bi bila pomoč tem ljudem bolje urejena sistemsko.

 

VIR: VČP / Večer, DeloNazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.