Natisni vsebino

Varuhinja se je srečala z nosilcem projekta Road to change Matthewom McVarishem

01.08.2014 13:01
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja in g. Matthew McVarish

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je z namestnikom Tonetom Dolčičem in svtovalcem pri Varuhu Lanom Vošnjakom sprejela gospoda Matthewa McVarisha, nosilca projekta Road to change in evropskega ambasadorja mednarodne nevladne organizacije Stop the Silence: Stop Child Sexual Abuse, ki trenutno izvaja 16.000 kilometrov dolg pohod skozi države EU.

V krajšem pogovoru so izmenjali stališča v zvezi s preventivo in pomočjo žrtvam spolnih zlorab, ki bi jih po statističnih podatkih v Sloveniji lahko bilo okoli štiristo tisoč.

McVarish je posebej izpostavil problematiko ureditve, ki za tovrstna kazniva dejanja določa relativno kratke zastaralne roke, ki žrtvi pogosto ne omogočajo iskanja pravice. Pozdravil je ureditev v Sloveniji, kjer je za posamezna kazniva dejanja spolnega nasilja nad otrokom zastaralni rok deset do trideset let in začne teči z 18. letom starosti. Meni pa, da bi moralo to veljati za vsa kazniva dejanja, saj posledice za otroka in kasneje tudi odraslega niso tako zelo različne, ko gre za najhujša kazniva dejanja in za tista, kjer se storilec lahko kaznuje precej mileje.

 

Varuhinja je izrazila polno podporo prizadevanjem gospoda McVarisha na njegovi dolgi pešpoti.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.