Natisni vsebino

Varuhinja premierja opozorila na kritična področja pri varovanju človekovih pravic

16.06.2016 11:41
Kategorija: Delovanje in dogajanjeVaruhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v četrtek, 16. 6. 2016, predsedniku vlade dr. Miru Cerarju predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic RS za leto 2015 in poročilo Državnega preventivnega mehanizma (DPM) za leto 2015.

Predstavila mu je glavne žariščne točke kršenja pravic v Sloveniji, ki jih ugotavlja s sodelavci in so podrobno popisane v več kot 400 strani debelem poročilu. Izrazila je zadovoljstvo, ker je poročilo skladno z določili Zakona o varuhu človekovih pravic letos štiri mesece pred rokom že predala predsedniku državnega zbora dr. Milanu Brglezu, zatem pa tudi predsedniku republike Borutu Pahorju.

Veseli jo, da tako vlada kot državni zbor ter pristojna delovna telesa obravnavi poročila namenijo posebno pozornost, vlada tudi z odzivnim poročilom, želela pa bi, da bi bilo več volje usmerjene tudi k uresničitvi priporočil. Opozorila je, da jih je v tem poročilu zapisanih sicer manj kot prejšnja leta, vendar to žal ne pomeni, da so nekatera neomenjena že uresničena.

V konstruktivnem dialogu sta se s premierjem sprehodila po glavnih poudarkih, med katerimi je posebej izpostavila nujnost reševanja revščine in številnih drugih socialnih vprašanj ter razmer na delovnopravnem področju. Varuhinja je opozorila na pomen vzpostavitve učinkovitih nadzornih sistemov, da se tistim, ki kršijo pravice to ne bo več splačalo. Ureditev delovanja inšpekcijskih služb je nujna, je dejala.

Opozorila je, da mora država prevzeti reševanje romske problematike, na kar jo Varuh opozarja že leta, tudi s posebnim poročilom, in ne sme tega kompleksnega, tudi etničnega, vprašanja prepuščati zgolj v breme občinam.

Govorila sta še o pravici do zdravega življenjskega okolja, razmerah v zdravstvu, sodstvu in na tožilstvu ter se dotaknila varovanja pravic vseh ranljivih družbenih skupin, kot so invalidi, starejši in otroci.

Varuhinja je premierja opozorila tudi na nekatera pereča vprašanja, ki se dotikajo medresorskega sodelovanja in terjajo usklajeno akcijo po okriljem vlade.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.