Natisni vsebino

Varuhinja predsedniku republike predstavila poročilo Varuha za lani

02.06.2016 18:00
Kategorija: Delovanje in dogajanjeVaruhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v četrtek, 2. 6.2016, predsedniku republike Borutu Pahorju predstavila poročilo varuha za leto 2015, ki vključuje 83 priporočil. Varuhinja je poudarila, da so marsikatera priporočila iz preteklih let žal še vedno neuresničena. Če bi državni organi in institucije v večji meri upoštevali zapisana mnenja in priporočila, bi zagotovo državljani živeli lepše in boljše, potekalo bi manj sodnih postopkov doma in v tujini, ugled državnih institucij in zaupanje vanje pa bi bilo večje.

Ob ugotavljanju stanja na področju človekovih pravic v Sloveniji sta se sogovornika s sodelavci v daljšem pogovoru dotaknila tudi uspešnosti reševanja nekaterih konkretnih primerov kršenja človekovih pravic. Predsednik republike je zaprosil varuhinjo za mnenje glede nedavno objavljenih podatkov ene od mednarodnih organizacij za človekove pravice, da naj bi v Sloveniji živelo 4.700 novodobnih sužnjev. V kolikor se bo izkazalo, da so podatki verodostojni, predsednik republike tako stanje ocenjuje kot skrajno zaskrbljujoče. K oceni, da se v Sloveniji s tem pojavom srečujemo, predsednika in varuhinjo navajajo med drugim informacije o položaju delavcev v gradbeništvu, gozdarstvu in še nekaterih drugih panogah. Varuhinja bo predsednika republike seznanila s svojimi ugotovitvami na tem področju.

Kot zaskrbljujoče sta predsednik republike in varuhinja ocenila stanje v zdravstvu, tako glede dostopnosti ljudi do zdravstvenih storitev kot odnosa do bolnikov. Predsednik republike je pri tem opozoril na nedopustno dolgo trajanje postopka v primeru Šilih.

Ob koncu se je varuhinji zahvalil za njeno dosedanje delo in prispevek k zaupanju javnosti v institucijo varuha človekovih pravic, dogovorila pa sta se tudi za še več sodelovanja pri spodbujanju primerov dobre prakse na omenjenih področjih, saj ocenjujeta, da jih v Sloveniji vendarle ni malo.

 

VIR: Predsednik republike


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.