Natisni vsebino

Varuhinja počastila Dan za spremembe in obiskala upokojence v Idriji

07.10.2013 15:16
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je v soboto, 5. 10. 2013, v Idriji udeležila vseslovenske prireditve Dan za spremembe. Potekala je pod okriljem Slovenske filantropije, osrednje organizacije na področju prostovoljstva.

Dan za spremembe poimenovan Podaj naprej je ena največjih prostovoljskih akcij, odvijala pa se je po vseh mestih. Prikazano je bilo, da s prostovoljstvom lahko spreminjamo sebe, druge in naše okolje.

Udeleženci so želeli pomagati večjemu številu otrok in odraslih in so z akcijo na tržnici pridobili uporabne predmete, oblačila in knjige. Zbrana sredstva bodo preko Zveze prijateljev mladine uporabljena za malice in kosila šolarjev v Idriji in okolici.

Varuhinja je istega dne obiskala tudi Doma upokojencev Idrija in se tam srečala z direktorjem Samom Beričičem in njegovimi najožjimi sodelavci. Pogovorila se je tudi z nekaterimi oskrbovanci doma, ki so z bivanjem zelo zadovoljni. Pozvala jih je, da se lahko v primeru kakršnihkoli kršitev človekovih pravic tudi s strani domačih, obrnejo na institucijo Varuha.

Ta v vlogi državnega preventivnega mehanizma obiskuje vse institucije v državi, kjer so osebe, ki jim je kakorkoli odvzeta prostost. V domovih starejših občanov so to posebni varovani oddelki. Zadnji obisk je Varuh opravil leta 2010.

Varuhinja se je zavezala, da bo skušala uskladiti srečanje med direktorjem doma in predstavniki Skupnosti socialnih zavodov in z Zavodom za zdravstveno zavarovanje, da se pogleda nekatera odprta vprašanja, ki tarejo upokojence in oskrbovance zavoda.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.