Natisni vsebino

Varuhinja opozarja na težave z lokalno skupnostjo in na nepravilnosti v domu upokojencev Ptuj, enota Koper

02.12.2013 10:01
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Iz novinarskih konferenc


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je z namestnikoma Ivanom Šelihom in mag. Kornelijo Marzel na novinarski konferenci v prostorih Varuha danes, 2. 12. 2013, spregovorila o nekaterih ugotovitvah Varuha.

Zvočni posnetek celotne novinarske konference (MP3)


Uvodoma je opozorila na povečan pripad prošenj, pobud in klicev k Varuhu in posledično večjo obremenitev zaposlenih. Gre za povečanje na vseh področjih dela, klici k Varuhu so se v primerjavi z letom 2011 skoraj potrojili.

Kot enega od primerov dobre prakse je izpostavila nedavno opravljeno izobraževanje odvetnikov, ki ga je z Odvetniško zbornico Slovenije pripravila z namenom specializacije vseh, ki delajo z mladoletniki.

Kot drugi primer dobre prakse je poudarila pripravništvo deklice z downovim sindromom pri Varuhu, ki naj postane zgled dobre prakse tudi za druge organe in institucije pri zaposlovanju ranljivih skupin. 

Namestnik Ivan Šelih je predstavil ugotovitve pri obisku doma upokojencev Ptuj, enota Koper.

Končno poročilo - celotno.

Namestnica mag. Kornelija Marzel pa je spregovorila o ugotovitvah Varuha v zvezi z delom lokalne skupnosti, na primer v zvezi s kategorizacijo cest in v zvezi z vprašanjem nadzra nad koncesionarji.

Pri kategorizaciji cest je namestnik Šelih spregovoril še o konkretnem primeru: Ali pri svojem odločanju sodišče lahko uporabi in upošteva odlok, ki ni skladen z Ustavo RS oziroma zakonom?

Varuhinja je napovedala še december v znamenju človekovih pravic:

  • 10. decembra bo svečani sprejem ob dnevu človekovih pravic
  • 12. decembra bo tretji Večer z Varuhom
  • 19. decembra pa bomo z okroglo mizo obeležili 20-letnico Zakona o Varuhu človekovh pravic

Ob koncu je na vprašanje novinarke ob jutrišnjem mednarodnem dnevu invalidov nanizala nekaj ugotovitev Varuha v zvezi s problematiko invalidov in oseb s posebnimi potrebami ter nekaj preteklih in prihodnjih aktivnosti.

 

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.