Natisni vsebino

Varuhinja odprla posvet za zagovornike

22.11.2014 15:20
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v petek, 21. 11. 2014, odprla dvodnevni posvet za zagovornike, ki poteka v Mladinskem zdravilišču RKS Debeli rtič. Udeleženke in udeleženci posveta so razpravljali o primerih iz prakse in delali po skupinah.

Varuhinja je v uvodnem nagovoru navzočim povedala, da od oktobra dalje projekt pri Varuhu vodi namestnik varuhinje Tone Dolčič, strokovna vodja projekta pa je Jasna Vunduk. Pohvalila je aktivno sodelovanje zagovornikov  tudi na nedavni konferenci o participaciji otrok in mladostnikov in njihovo angažiranost. Srečanja se je udeležilo skoraj 50 zagovornikov, člani skupine SIPP in supervizorji. Udeleženci so ugotovili, da so tovrstna strokovna srečanja potrebna, saj se vedno znova porajajo dileme in odprta vprašanja, ki jih je treba razreševati in usklajevati.

Gre za projekt Varuha človekovih pravic Zagovornik- glas otroka, ki je doslej mnogim otrokom olajšal težak položaj "neslišanih in neupoštevanih", tako v družinah kot tudi pred mnogimi institucijami, večinoma zaradi težavnih razhodov in razvez njihovih staršev. Usposobljenih je 88 zagovornikov, letos pa se jim je pridružilo še 18 kandidatov za zagovornike. Zagovornika je dobilo pa ga je že preko 430 otrok v preko 320 primerih (v določenih primerih je bilo več otrok, ki so ga potrebovali).

Varuh je leta 2014 prejeli 59 pobud za postavitev zagovornika. Postavljen je bil v 39 primerih in postavljen 55 otrokom. V 28 primerih je bil zagovornik postavljen s soglasjem staršev, v 7 primerih z odločbo CSD in v 4 primerih s sklepom sodišča.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.