Natisni vsebino

Varuhinja obiskala stavkajočega Miho Turšiča

08.10.2015 17:45
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes, 8. 10. 2015, obiskala gladovno stavkajočega Miho Turšiča, soustanovitelja Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT), ki s svojim protestom med drugim zahteva več denarja za kulturo.

Seznanila se je z njegovimi zahtevami, ki so zvišanje proračuna za kulturo, preoblikovanje KSEVT-a v funkcionalno nacionalno institucijo in odstop vodje direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu Biserke Močnik z vseh funkcij in delovnih mest na ministrstvu za kulturo in premestitev v drugo javno službo, ki ne zahteva razumevanja umetnosti.

Kot vsakega gladovno stavkajočega pa je tudi njega seznanila s stališčem Varuha človekovih pravic RS do gladovnih stavk. Varuh sicer odločitve posameznikov, ki se podajo na takšno pot, spoštuje, vendar  ocenjuje, da je cilje mogoče doseči samo z uporabo pravnih sredstev, po postopku in načine, kot jih določajo zakoni. Gladovne stavke spravljajo v nevarnost zdravje in življenje stavkajočih in imajo lahko posledice tudi za njihove svojce.

Varuhinja mu je ponudila pomoč Varuha v okviru njegovih pooblastil, s katerimi pa je stavkajoči dobro seznanjen. Zahvalil se je za pripravljenost in dejal, da zaenkrat pomoči Varuha ne potrebuje.Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.