Natisni vsebino

Varuhinja ob letošnjem tednu otroka skupaj z ZPMS opozorila na dostop so varne igre

01.10.2014 18:18
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človkeovih pravic Vlasta Nussdorfer se je danes, 1. 10. 2014, ob tednu otroka udeležila novinarske konference Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Ob tej priložnosti so v ZPMS predstavili tudi poslanico ob Tednu otroka 2014.

Ob letošnjem tednu otroka, ki bo od 6. do 12. oktobra, bodo v ospredju igra in prostočasne dejavnosti otrok. Pomen prostega časa otrok je poudarjen tudi v konvenciji o otrokovih pravicah, toda zelo malo obšolskih dejavnosti je brezplačnih in tako dostopnih za vse otroke, opozarja predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Darja Groznik.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je dejala, da otroci ne bi smeli deliti usode svojih staršev, če ti nimajo sredstev za preživetje ali če se razvezujejo. Za prihodnost otrok je odgovorna vsa družba, zato nam ne sme biti vseeno, poudarja varuhinja. Ob tem opozarja, da država najde veliko denarja, "da polni določene luknje", raven socialne zaščite in sredstva za programe, namenjene otrokom, pa se znižujejo. "Za otroke ni nič predrago," poudarja Nussdorferjeva.

Varuhinja je ob tednu otroka poudarila tudi pomen varne igre za otroke in igral, ki so prilagojena otrokom s posebnimi potrebami. Prav tako opozarja na nevarnosti in zlorabe otrok, do katerih lahko pride na spletu.

Poslanica letošnjega tedna otroka, ki ga ZPMS v začetku oktobra pripravlja vse od leta 1954, nosi naslov Za razigrano in ustvarjalno otroštvo. Groznikova v poslanici spodbuja k razmisleku, kaj se otroci najraje igrajo s prijatelji, ali je v njihovem kraju dovolj igrišč in igral ter ali je na šolah dovolj prostočasnih aktivnosti, ki so dostopne vsem.

Otroci morajo imeti svoj prosti čas, v katerem lahko raziskujejo in preizkušajo svoje sposobnosti, se učijo, razvijajo svoje sposobnosti in pridobivajo izkušnje, pravica do razvedrila in prostočasnih aktivnosti pa je zapisana tudi v konvenciji o otrokovih pravicah, poudarja Groznikova. Po njenih besedah je zelo malo obšolskih dejavnosti brezplačnih in tako dostopnih za vse otroke. Ob tem opozarja, da mnogo ljudi pri nas živi v revščini, v največji stiski pa so družine z otroki.

Po besedah predsednice nacionalnega odbora za otrokove pravice pri ZPMS Liane Kalčina v pravnem smislu pri nas ne moremo govoriti o diskriminaciji otrok, dejansko pa tudi zaradi osebnih okoliščin njihovih staršev vsi otroci nimajo možnosti obiskovati različnih aktivnosti in tako razvijati svojih sposobnosti ter pridobivati znanj in izkušenj. To pa je povezano tudi z nadaljnjim izobraževanjem in poklicno orientacijo, kar je letošnja tema otroških parlamentov.

VIR: STA


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.