Natisni vsebino

Varuhinja o paliativni oskrbi

09.04.2015 15:07
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v četrtek, 9. 4. 2015, kot častna pokroviteljica nagovorila zbrane in predavala o Paliativni oskrbi in človekovih pravicah udeležencem znanstvenega simpozija s področja paliativne oskrbe z naslovom Sodelovanje strokovnjakov v paliativnem timu za celostno obravnavo pacientov in svojcev, ki ga j pripravila Visoka zdravstvena šola v Celju.

Opozorila je, da je oskrba umirajočih še vedno preveč prepuščena prostovoljcem, ki so nepogrešljivi člen, vendar bi morale biti rešitve sistemske. Opozorila je, da mora imeti vsakdo možnost, da prekliče svojo prvotno odločitev o svoji smrti, da nekega dne tega ne zlorabijo drugi, morda celo zaradi dedovanja. Ocenila je, da ima vsak pravico do najboljšega zdravljenja, vse do tedaj, ko je še upanje, in izrazila mnenje, da je prav, da bi bili ljudje seznanjeni z Zakonom o pacientovih pravicah tedaj, ko še lahko z njim razpolagajo in so prištevni ter lahko napišejo izjavo, za katero je sicer kar nekaj formalnosti in s tem preprečijo svoje vegetiranje v primeru neozdravljivih bolezni.

Med drugim je izrazila mnenje, da lahko v skladu z načeli svoje poklicne etike medicinska sestra uporabi ugovor vesti in zaščiti paciente ter prepozna morebitne napake, pa četudi zdravnikove. Obsodila je izgovor, da je zdravnik s tem, ko je usmrtil na smrt bolnega pacienta, pokazal na nevzdržne razmere v zdravstvu, konkretno Univerzitetnem Kliničnem centru in dejala, da je postopek vreden obravnave ustreznih služb. Je pa primer prinesel možnost razprave o paliativni oskrbi, ki ji moramo v družbi nameniti ustrezno pozornost.

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.