Natisni vsebino

Varuhinja na zadnjem svojem poslovanju obiskala Bistrico ob Sotli

14.02.2019 11:08
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Iz novinarskih konferenc


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je s svetovalcem Varuha mag. Urošem Kovačičem v sredo, 13. 2. 2019, na zadnjem poslovanju zunaj sedeža v svojem mandatu v občini Bistrica ob Sotli sprejela 7 oseb, ki so ocenili, da jim pri uveljavljanju njihovih pravic lahko pomaga. Srečala se je tudi z županom Občine Franjem Debelakom in se pogovorila o tem, kako občina uresničuje pravice ljudi.

Župan je varuhinjo seznanil z demografsko sliko občine in prizadevanji, da bi vanjo privabili ljudi, posebej mlade, saj precej domačij sameva. Varuh opaža, da vse več starejših ob južni meji odhaja v zadnjih letih svojega življenja zaradi nižjih stroškov čez mejo v t. i. obiteljske kuće, tudi občani Bistrice ob Sotli niso izjema. V teh kućah imajo sicer domsko oskrbo, ne pa tudi zdravstvene, zato se morajo zanjo vračati v Slovenijo. Varuh to problematiko preučuje. Župan je povedal, da si v občini prizadevajo, da bi čim več starejših občanov ostalo na svojih domovih, če tako želijo, zato tudi občina sofinancira storitev oskrbe na domu ne zgolj 50- pač pa celo 70-odstotno.

Varuh v manjših občinah opaža trend zapiranja storitvenih institucij (pošte, bank in podobnih), tudi Bistrica ob Sotli je bila deležna takih ukrepov. Ker je Pošta Slovenije zaprla vrata podružnice v občini, se je župan odločil za izvajanje pogodbene pošte v prostorih občine, saj želijo ohraniti dostojen standard življenja za prebivalce, je povedal. Prav tako je zaprta že banka, ostal jim je le občasno delujoč bankomat. Od države terjajo preko sodnih postopkov možnost, da bi odprli lekarno, zdravnika imajo. Prav tako je župan zelo zadovoljen z delom osnovne šole, skrb za invalide izvajajo v sodelovanju z društvi. Pri razvoju občine jih nekoliko omejuje vključenost območja v Naturo 2000, kot v vseh občinah je tudi tu še odprto vprašanje kategorizacije cest.

Sicer so se na varuhinjo ljudje obrnili z osebnimi zgodbami in prošnjo za pomoč. Nihče se ni pritožil nad delom občinske uprave. S svetovalcem Varuha sta obravnavala primer prometnega prekrška in njegovih posledic, ugotavljala, kako različno si lahko posamezniki tolmačijo predpise in posledično zamudijo roke za vložitev pravnih sredstev. Tudi v tej občini se je varuhinja srečala s primerom nasilja v družini in določanja stikov s starši, vprašanji, povezanimi s pokojninami, in težavami pri zaposlitvah. S svetovalcem Varuha sta obravnavala tudi primer osebe, ki se je iz tujine vrnila na domača tla, vse pravice pa ima še v tujini. Ker potrebuje zdravstveno oskrbo, ji odsotnost pravic na domačih tleh predstavlja težave.

Varuhinja ugotavlja, da bi morali biti predvsem v takšnih manjših ali prebivalstveno razpršenih občinah centri za socialno delo še bližje občanom, zato upa, da bo reorganizacija vendarle uspela in razbremenila socialne delavce pretiranega administriranja, da se bodo lažje posvečali ljudem, ki bi jih potrebovali.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.