Natisni vsebino

Varuhinja na seji vlade poročilo Varuha predstavila tudi ministrom

15.06.2017 13:38
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je danes, 15. 6. 2017, udeležila seje Vlade Republike Slovenije. Ministrom je predstavila letno poročilo institucije Varuha človekovih pravic RS za leto 2016.

Varuhinja je v izjavi pred sejo sicer poudarila, da pri uresničevanju priporočil zaznava napredek, da pa pričakuje tudi uresničitev še neuresničenih.

"Le uresničitev varuhovih priporočil pomeni vračanje zaupanja ljudi v pravno in socialno državo," je poudarila. Mnoga priporočila so sicer po njenih besedah uresničena in so področja, kjer je viden napredek. "Nekatera pa so pretrd oreh za vsako vlado, tudi za to," je dejala varuhinja in opozorila, da je predvsem na področjih, ki se dotikajo ranljivih skupin, treba čim prej nekaj storiti.

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je zagotovil, da si bo vlada prizadevala za izboljšanje stanja na vseh področjih, še pred poletjem pa bo skušala podati končno odzivno poročilo o uresničenih priporočilih. Varuhinja je ministrice in ministre med drugim opozorila na pomen dobrega upravljanja in jih pozvala k usklajenemu medresorskemu sodelovanju, ki lahko privede do marsikatere uresničitve Varuhovih priporočil.

Varuhinja je sicer letno poročilo Varuha za lani predstavila že minuli teden. Osrednja skrb je še vedno namenjena najranljivejšim, Varuh je lani največ pobud  prejel v zvezi z različnimi socialnimi stiskami. Varuhinja opozarja, da do zmanjševanja pravic ne sme priti, sploh ne na plečih najšibkejših.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.